fbpx
spot_img

Goran je nagrađivani izumitelj, a kada zasvira na laserskoj harfi to zvuči fantastično

Doktorand Elektrotehničkog fakulteta Goran Ferenc (31) svoje znanje iz prirodnih nauka isprepletao je sa muzičkim talentom, a rezultat je nesvakidašnji instrument na kome je on pravi virtuoz – laserska harfa!

 

Foto: RAS Srbija/privatna arhiva

Na nastupu benda „Midi Crew“ vokale uz uobičajenu pratnju sa instrumentima poput bubnjeva i gitare, prati i momak sa belim rukavicama koji „hvata“ zelene snopove u vazduhu. Naučnik i muzičar Goran, koji se iz Sremske Mitrovice preselio u Beograd, od ideje dobijene nakon odgledanog koncerta, jednostavno je morao i sam da napravi lasersku harfu.

– Pre oko devet godina pogledao sam jedan koncert Žan Mišel Žara, na kom je svirao lasersku harfu, koju je širem auditorijumu predstavio osamdesetih godina prošlog veka. To je bila varnica da je i ja napravim, zato što me je oduvek zanimalo kako stvari rade „ispod haube“. Ideju sam već implementirao za master rad, a na jednom od ispita na doktorskim studijama sam je realizovao – prepričava Goran i dodaje da je sveukupno bilo potrebno dve godine intenzivnog rada.

 

Ono što je još zanimljivo kod ovog instrumenta jeste to što on može da bude i bilo koji drugi.

 

– Laserska harfa je povezana sa računarom, na kom se bira koji će se instrument čuti, a zove se tako zbog svog izgleda, vertikalnih snopova. Sviranjem na njoj može da se čuje klavir, violina, kontrabas, bubanj… Harfa je samo okidač nota. Željene note ja isprogramiram na mikrokontroleru, malom računaru, koji je centralni deo harfe i može se reći njen mozak. Takođe, mogu i da menjam broj snopova. Može da ih bude četiri, ali i 12. Jedan snop može da bude jedna nota, ali i jedan akord. Može da se svira i polifono, pa ako se sa dve ruke svira, čuće se note definisane sa ta dva zraka – objašnjava Goran, koji inače potiče iz muzičke porodice i svira i „običnu“ gitaru, bas gitaru i bubnjeve.

 

Dok svira, nosi rukavice, ali ne zbog svečanog detalja ili potencijalne opasnosti, nego iz praktičnih razloga.

 

– Rukavice se koriste zato što je refleksija mnogo bolja od bele površine, bele boje u odnosu na boju kože. Sam laser nije opasan u smislu da možete da se opčete, ali ne bi trebalo oči direktno izglagati zraku, što nije preporučljivo ni kod lasera iz kineskog butika. Kada zrak naiđe na belu ruku, on se rasprši tako da njegova snaga nije više koncentrisana u jednoj tački, tako da harfa nije opasna za publiku. Za bolju vidljivost snopova koristim dimnu mašinu – kaže Goran.

 

Nagrade za bežični mikorofon

U institutu Mihajlo Pupin bio je angažovan na razvoju prenosivog, samostalnog bežičnog mikrofona za snimanje zvuka studijskog kvaliteta „MIKME“.

 

Ovaj mikrofon je dobio mnoge nagrade širom sveta za novi, kreativan izum i prodaje se u velikim količinama. Trenutno radi na razvoju i održavanju Android emulatora i kernela za specifičnu grupu procesora pod nazivom MIPS. Kao autor ili koautor u dosadašnjem radu je objavio 37 naučnih radova.

Izvor: blic.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.