fbpx
spot_img

Kako da od deteta napravite čoveka?

Decu uglavnom vaspitavamo pogrešno. Nekad smo ih previše tukli, a danas ih isuviše mazimo. Poželjan model je, kažu stručnjaci, kombinacija ljubavi i discipline.

Epidemija popustljivosti

– Na zapadu postoji trend popustljivog vaspitanja i oni pokušavaju da se nose s tim problemom. Neke zemlju su, na primer, uvele da tinejdžeri ne mogu da posećuju noćne barove i klubove i da lumpuju do zore – kaže psiholog Jovanović.
Prema najčešćoj kategorizaciji, prema načinu na koji se odnose prema deci, današnji roditelji se razvrstavaju u nekoliko grupa.

 

Batine uskoro zabranjene i kod nas

Fizičko kažnjavanje dece je u 23 zemlje EU zakonom zabranjeno. Nešto slično pokušava se u poslednje vreme i kod nas. U prednacrtu Građanskog zakonika stoji odredba o zabrani fizičkog kažnjavanja deteta.
–  U našem vaspitanju u porodici ima mnogo fizičkog kažnjavanja i ja mislim da to nije dobro. Posle se čudimo što ima toliko nasilja na ulici, u školi, na sportskim terenima, a zaboravljamo odakle ono potiče –  rekla je za „Blic” Olga Cvejić Jančić, član Komisije za izradu Građanskog zakonika i predlagač ove mere u delu koji se odnosi na porodično pravo.
Današnji roditelji, naročito u gradovima, imaju tezu da dete treba pustiti da uživa dok je malo, jer ga u životu kasnije čeka mnogo toga teškog.

 

 

 

foto:zena.blic.rs
foto:zena.blic.rs

 

– Dete se vaspitava tako što se daje lični primer, ne šalju duple poruke, unosi strpljenje, razumevanje, podrška i poštovanje ličnosti deteta. Možda zvuči naivno ili nemoguće, ali deca imaju ličnost – kaže Vesna Brzev Ćurčić, psiholog i psihoanalitičar.

U praksi, čak i roditelj iz najboljih namera,  koji se mnogo trudi, nije u stanju da vaspita dete na način koji bi dao željeni rezultat. Kod nas ima mnogo roditelja koji su ubeđeni da je “batina iz raja izašla” i koriste fizičko kažnjavanje kao glavni vaspitni metod. Ipak, sve se više usvaja sistem zapadnoevropskih zemalja, u kojem se mnogo više brine o emotivnim i svim ostalim potrebama deteta.

Prvu grupu čine takozvani “permisivni roditelji”, odnosno popustljivi. Taj tip roditelja odlikuje visoka toplina i niska kontrola. Permisivni roditelji mogu biti demokratski nastrojeni, blagi, savesni i posvećeni detetu, uključeni delimično u detetove aktivnosti i nedirektivni roditelji, koji funkcionišu po principu  “detetu je sve dozvoljeno” nema ograničenja, zabrana i pravila. Po mišljenju psihologa Nebojše Jovanovića, glavna odlika današnjeg vaspitanja dece je da nema dovoljno granica.

– Deci se ne postavljaju jasne granice i zahtevi, nemaju obaveze u kući, nego se nekako sve svodi na to da je njegova obaveza samo da uči. Tako smo dobili decocentrično vaspitanje, ili ono što se u narodu zove razmaženost.To ima za posledicu da se prosto kod deteta ne razvijaju radne navike. Ono ne shvata da treba sam da nešto doprinose društvu i porodici već se kod njega razvija egocentrizam, uverenje da se svet okreće oko njega i da tako mora da bude – kaže Jovanović.

Problem nastaje kad takvo egocentrično dete izađe u svet i suoči se sa sredinom koja mu postavilja granice.

– Takvo dete nema ideju kako da se prilagodi društvu, vršnjacima, školi. Oni žele da sve bude po njegovom, a roditelji neretko to nastavljaju da podržavaju – kaže Jovanović.

Drugi tip roditelja su autoritarni roditelji. Oni su visoko zahtevni, imaju visoku kontrolu nad decom i nisku toplinu. Po decu loš roditeljski odnos je i kad su mama i tata neizainteresovani. Tu grupu roditelja odlikuje niska toplina i niska kontrola.

Treći tip je najpoželjniji – roditelj s autoritetom. Autoritativne roditelje odlikuju visoka kontrola nad ponašanjem deteta i toplina u pokazivanju emocija, odnosno dobra kombinacija ljubavi i čvrstine.

– Ako deci pružate samo ljubav, bez discipline, onda možete da ih razmazite, ali samo čvrstina bez ljubavi takođe ne pogoduje deci, to je onda vojska – objašnjava Jovanović.

Osnovno u modelu dobrog vaspitanja deteta je da se ispravne metode dosledno sprovode u delo. To deci daje osećanje sigurnosti.

 

Modeli roditeljstva

 

Nepoželjni:

 popustljiv – odlikuje ga visoka toplina i niska kontrola. Detetu nisu postavljene nikakve granice, sve mu je dozvoljeno

 – autoritaran – odlikuje ga niska toplina i visoka kontola. Pred dete sa stavljaju visoki zahtevi, spartanski način vaspitanja

 – nezainteresovan – odlikuje ga niska toplina i niska kontrola. Takav roditelj ne zna šta njegovo dete radi niti ga interesuje

 

Jedini poželjan

roditelj sa autoritetom – odlikuje ga visoka toplina i visoka kontrola. Detetu pruža ljubav, ali mu postavlja granice na smiren, strpljiv i nepopustljiv način

 

Roditelj prema deci:

– postavlja granice na vreme
– ima jasan stav šta je dozvoljeno i ono šta nije
– ima zajedničke roditeljske ciljeve i metode
– je predvidljiv u roditeljskim reakcijama
– neguje konstruktivno rešavanje konflikata koji postoje i između dece najranijeg uzrasta.

 

Roditelj prema sebi:

– ima konstante zabrane adekvatne uzrastu
– primeren u očekivanju prema sposobnostima deteta
– kontroliše sopstvenu ambiciju
– uči o sopstvenoj agresiji.

 

Izvor: Žena

Sunčica Miščević
Sunčica Miščević
Učiteljica koja veruje da su "misli kao kapi vode. Ako stalno ponavljate iste misli , stvarate ogromnu količinu vode. U početku je barica , pa bara , pa jezero i na kraju - okean. Ako su Vam misli pozitivne , možete plivati u okeanu života".