fbpx
spot_img

Goran Joksimović: U istom dresu

Spomenarom „U istom dresu” autora Gorana Joksimovića još je jedna sportska knjiga posvećena sportistima Radničkog iz Kragujevca. Knjigom „Karate što život znači“ autora doktora Ljubiše Milojevića započete su istinite priče o 18 muških i 17 ženskih timova u crvenom dresu.

Sagom Gorana Joksimovića sačuvana je od zaborava jedna košarkaška generacija igrača, trenera i funkcionera.

Goran Joksimović potiče iz porodice prosvetnih radnika Milete i Dušice koji su njega dobili 1959. godine kada su službovali u Stragarima. U Kragujevac prelazi u trećem razredu osnovne zajedno sa rotiteljima i đak je Osnovne škole „Radoje Domanović“, pa upisuje Prvu kragujevačku gimnaziju. Visina i spretnost nije ostala netapažena. Već 1972. godine počeo je da trenira u pionirskom timu Dubravka Kapetanovića Šrafa, gde je bio dve godine mlađi od svih u ekipi Bocija, Prleta i Šjora. U drugom razredu srednje škole već je na mestu pleja u prvom timu drugoligaša KK Radnički, u koji je ušao posle pripreme sa selekcijom reprezentativaca u Malom Zvorniku. Sa dvadeset godina prekida karijeru u KK Radnički i sportsku karijeru nastavlja u KK Student i „21 Oktobar”, a karijeru završava povredom u KK Stragrima. Devedesetih je član Uprave i predsednik KK Rdnički.

Sve vreme od 1985. godine je učitelj u Osnovnoj školi „Jovan Popović“, sve do 2003. godine kada prelazi u Ministarstvo prosvete, gde je i sedam godina rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu.

Druga sportska ljubav mu je biciklizam, koju zamenjuje vožnjom moćnih motora.

Odmara se pišući pesme, napisao je četiri knjige.

Tri namenjene deci:

–  „Učitelj u kratkim pantalonama“, 1996. godine.

–  „Odakle dolazi ljubav“, 2006. godine.

–  „Dedeće pesme”,  2021. godine.

– „Ka tebi”, 2016. godine, posvećenu ljubavi.

Prvu knjigu proze koju je napisao predstavlja spomenar „U istom dresu“ posvećen njegovim prijateljima iz sveta košarke, čija će promocija biti 4. aprila u njegovoj Gimnaziji od 19 časova.

„Ova knjiga je nastala slučajno, bez ideje da postane kljiga u vreme korone kada smo bili zatvoreni. Zahvaljujući svojim godinama u to vreme razmišljao sam o prošlosti i ko je na mene vršio uticaj, kako sam rastao i sa kim sam rastao i beležio razmišljanja u mobilni telefon. Poslao sam poruku Bociju. Nastavio sam razmišljanje i pisanje i sve poruke slao mojim prijateljima. Nazvao me je Boci i rekao da su se dogovorili da sa tim rukopisom izdaju knjigu“.

„Pošto je to bio nesređen tekst, ja sam ih zamlio da to ne rade. Ideju sam prihvatio, latio se posla da se doradi, prikupim arhivski materijal, fotografije i isečke iz novina. Tako je nastao spomenar „U istom dresu” koji se odnosi na naš košarkaški život. Posle toga sam je i odštampao uz pomoć Tase Prizme i Saleta Nenadovića iz Grafostila“.

„Tu su priče o Šrafu, Vezi, Batici, Boletu, Mikici, Musi, Šojki, Bociju, Tričku, Šmirgli, Đoki, Zoći, Raki, Galetu, Nemanji Đuriću i o legendarnom basketaru Džonsu koja je preuzeta iz Kragujevačkih novina. Na naslovno strani knjige je fotografija je ekipa KK Radničkog koju je snimio gradski fotograf Svetlosti i Kragujevačkih novina Radoja Milivojević“, rekao nam je za „Pokazivač”, košarkaš, učitelj, pesnik, biciklista, motordžija i od sada publicista – Goran Joksimović.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.