fbpx
spot_img

Gordana Maksimović: Ako nešto ne želite, ZAŠTO NE ŽIVITE ONO ŠTO ŽELITE?

Mnoge stvari radimo po navici, ne razmišljamo o tome i to radimo rutinski. To što radimo reklo bi se, da je presipanje iz šupljeg u prazno. Radite, radite, a nema nikakvog novog rezultata, a opet ste tome posvetili  pažnju,  energiju i vaše vreme. Što znači da to što radite ne vodi vas bliže cilju i  to što radite  bi mogao da radi bilo ko umesto vas. Ono što trebate da osvestite je da vreme koje imate je dragoceno i morate voditi računa o tome. Vreme koje vam je dato iskoristite na najbolji, najkreativniji način, i da se  posle obavljenog posla osećate poletno, nadahnuto, uspešno, a ne istrošeno, umorno i bezvoljno.

Pa, razmislite dobro, koji su to poslovi koji  podižu vašu vibraciju i vaše raspoloženje, a koji su to poslovi koji vam oduzimaju energiju. Ispitajte svoje emocije posle nekog urađenog posla, kako se osećate? One će vam reći da li trebate da nastavite ili da odustanete od posla koji radite.

Postoji mnogo poslova, koji radite, a ne volite ih. Često možete čuti drugaricu, koleginicu, sestru, kako govore da ne vole da peglaju, da peru, sređuju stan, kako ne vole da idu u nabavku…. a opet sve to rade. Možete oslušnuti i sebe, šta pričate, na šta se žalite, šta je to što ne volite, a opet svakoga dana to isto i radite. Zašto, kada znate šta ne volite, opet to radte? Rećićete, pa moram, nema ko drugi? Ima verujte, samo trebate da prepustite još nekome da se prihvati određenih poslova. Često mislite da niko ne može bolje od vas. Verujte da može, ali vam uverenja koja nosite ne daju da napravite raspodelu poslova i da se usmerite na neke druge poslove koje vas ne umaraju i koji vam ne oduzimaju energiju.

Međutim ako iz bilo kog razloga, svesno zadržite određeni posao koji ne volite da radite i donesete odluku da ćete taj zadatak zadržati za sebe, onda nemojte kukati, već odradite taj posao sa osmehom i ljubavlju. Napravite od tog posla igru. Ako kuvate ručak, kuvajte ga sa uživanjem, kao da vas neko snima za neku televiziju, na primer za emisiju Praktična žena, ako  sređujete stan, onada buditi dizajner prostora, ako slažete svoj ormar, igrajte se prodavnice …. i mnogo toga možete pretvoriti u igru i da vam svaki posao pravi zadovoljstvo i da se posle njega osećate vedro i spremno za nove korake. Probajte, ja to tako, i sve mi bude i nekako lako i čini mi se da mi nijedan posao nije težak, jer ja se zapravo igram.

Ako  ipak shvatite da neki posao baš ne volite, i da se posle njega osećate loše, da nikakve igre vi ne možete da igrate, onda taj posao prepustite drugome. Postoje brojni načini kako možete to da uradite. Ako ne volite neki posao, a znate da to vaša mama, drugarica, sestra voli da radi, pa zamenite se. Pomozite vi njoj, zamenite poslove. Eto to je jedan od načina. Možete platiti nekome da vam  uradi neki posao, a vi za to vreme radite nešto drugo, što volite i što vam donosi prihod. Možete preraspodeliti poslove na svoje ukućane, tada će vam biti lakše, a i brže ćete završiti posao. Što znači ima načina, samo trebate osvestiti šta je to što vas ne vodi bliže vašem cilju i ostvarenju vaših snova. Sigurno da to nisu uobičajeni kućni poslovi, koje može svako da uradi.

Imate mogućnost na lak način da kreirate dan, nedelju, mesec, godinu, ma ceo svoj život, veoma lako i jednostavno. Imate mogućnost i da svesno donosite odluke i da birate šta ćete da radite, imate takođe  mogućnost da se držite nasleđenih uverenja, ali isto tako da ta uverenja odbacite i da svesno donesete odluku da nećete više tako. Kada donesete prave odluke, tada možete se fokusirati  i posvetiti pažnju na stvari koje zaista volite, želite i koje radite sa voljom. Sve ostalo ili otpustite, ili predajte nekome ko to radi dobro ili zadržite i taj posao pretvorite u igru i radite ga sa osmehom i ljubavlju. Ja to tako, a vi?

Gordana Maksimović
Gordana Maksimović
Dipl. defektolog-master logoped iz Kraljeva. Gordana je motivaciski govornik i životni trener, kao i autor jako posećenog bloga, you tube kanala i životnog priručnika MIRIS POZITIVNOG DUHA. Svet bi bio mnogo bolji kada bismo prvo radili na sebi i sopstvenim razvojem bili primer drugima, da uvide da sve može drugačije. Ja to radim ,a vi?