fbpx
spot_img

Gordana Maksimović: Čovek bez mašte je čovek bez krila

Da li mislite da mašta može svašta? Da li ste neko ko voli da maštari i sanjari ili ste kruti realista i tako gledate na život? Da li je za vas maštarija prevara ili nešto što je namenjeno samo deci? Moram vam reći da ako tako mislite niste u pravu. Maštanje je vaša kreativnost i sposobnost da osmislite čak i svoj život na jedan poseban i drgačiji način. Sa maštom možete kreirati nove mogućnosti, možete otići i korak dalje od onoga kako danas živite, mislite i radite. Sve može biti kreativnije, zanimljivije i bolje. Ali na vama je da kreirate taj novi način življenja. Jer sve što možete da izmaštate možete i da živite, ali vam možda vaša stara uverenja ne daju da vidite nove mogućnosti.

Kako koristiti maštu u cilju kreiranje novih mogućnosti? Pre svega setite se kako ste maštali dok ste bili mali. Kako je tada život bio divan, zanimljiv i ispunjen. Kako ste se tek tada osećali dobro, kada vas niko nije uveravao da vaša maštarenja su greška. Tada ste od svega mogli da zamislite nešto. Zamišljali ste da je od stare kutije televizor i vi ste  čak i gledali u nega, danas ga imate. Zamišljli ste da imate divnu kuću i ako ste tada bili u šupi kod komšije, a danas živite u vašem lepo urađenom stanu. Zamišljali ste da ste učiteljica, nekim tamo čupavim i prljavim lutkama, danas ste prosvetni radnik. Mnogo toga što ste maštali tada, a sada to i živite. Razmislite malo o tome. Nije to slučajno… kreirali ste tada ono što živite sada. Pa zašto onda nebiste danas kreirali ono što ćete živeti sutra? Zašto? Samo zato što ste danas puni raznoraznih uverenja stečenih ili nasleđenih. Zato što su vam govorili, ne maštaj, ne glupiraj se, probudi se i ne sanjari više. E, upravo zato. Zato što su vas uverili da je maštanje namenjeno samo deci.

Međutim, sigurno sada kada vratite film, možete se prisetiti nečekga što vam je u jednom trenutku palo na pamet i učinilo vam se nemogućim i nedostižnim. Međutim kada ste se poigrali u svojim mislima sa tom idejom, javile su se još neke dodatne stvari koje su vam pomogle da tu ideju i realizujete. U trenutku vam se to učinilo daje nemoguće za vas, ali vaše bavljenje i razmišljanje o tome vas je dovelo i do realizacije, nekada vašeg samo sna. To vam upravo dokazuje da se i ono o čemu se mašta, može i da se živi. Samo je bitno da kada se nova ideja javi na ekranu vašeg uma, ne odbacite je  odmah kao nemoguću, kao to nije za mene, to je nemoguće, već zastanite malo, pričekajte i malo se pozabaviti njome i uložiti određeno vreme i energiju u istu. Nikada se ne zna zašto se baš u tom trenutku ta ideja pojavila u vašem životu, verovatno sa nekim razlogom.

Zato budite veliko dete, maštajte, kreirajte, živite život i budite otvoreni za nove mogućnosti i prilike koje će se pojavljivati u vašem životu. Nemojte životariti i pre vremena odbaciti neku ideju koja vam se javila. Priglite je i krenite za njom. Nikada nećete znati ako ne pokušate i napravite koarak ka nečem novom. Uživajte u životu i živite svoje snove i radujte se svakoj novoj ideji jer sa razlogom se pojavila u vašem životu.

Gordana Maksimović
Dipl. defektolog-master logoped iz Kraljeva. Gordana je motivaciski govornik i životni trener, kao i autor jako posećenog bloga, you tube kanala i životnog priručnika MIRIS POZITIVNOG DUHA. Svet bi bio mnogo bolji kada bismo prvo radili na sebi i sopstvenim razvojem bili primer drugima, da uvide da sve može drugačije. Ja to radim ,a vi?