fbpx
spot_img

„Gorski biseri“ promovisani u Golubovcima

U organizaciji Udruženja umjetnika „Vizija“ i KIC-a Zeta održana  jepromocija Antologije haiku pjesama u Crnoj Gori „GORSKI BISERI“  autorke Branke Vojinović Jegdić.

O knjizi su govorili u ime izdavača Labud N. Lončar, Gordana Sarić  i književnik Veselin Brnović Markišić.

Slavka Klikovac, jedna od recenzenata ove obimne knjige, i organizator večeri pozdravila je goste i pročitala je djelove iz svoje recenzije.

U ime izdavača Labud N. Lončar predsjednik udruženja „Nekazano“ iz Bara zahvalio se organizatoru promocije i izrazio još jednom zadovoljstvo da je „Nekazano“ izdavač  ovako vrijednog i kapitalnog projekta. Istakao je i činjenicu da je sa autorkom u kontaktu i dogovorima bio oko godinu dana dok nijesu riješili finansijske probleme i omogućili da ova Antologija napokon ugleda svijetlo dana. Antologija je  dvo- jezično izdanje i činjenica da je i na engleskom jeziku omogućava čitanje ove knjige maltene u čitavom svijetu i predstavljanje naših stvaraoca u  njemu. Istakao je i važnu ulogu Branke Vojinović Jegdić koja je sa Goranom Radičevićem dala smjernice za prvi broj časiopisa za Haiku u izdanju „Nekazano“ iz Bara.

Učenicima koji su učestvovali u programu poklonio je po jedan primjerak časopisa za Haiku, iz izdanja svog udruženja.

Gordana Sarić, pjesnikinja iz Nikšića pročitala je biografiju autorke Branke Vojinović Jegdić.

Veselin Brnović Markišić, književnik iz Podgorice pozdravio je prisutne i pročitao svoju recenziju „Gorskih bisera“ i veoma se pozitivno i nadahnuto izjasnio o Antologiji, izdavaču i autoru.

Goran Radičević, pjesnik iz Risna, rekao je:“ Branka Vojinović Jegdić je neumorni promoter haiku poezije iz Crne Gore.Njena antologija je vrhunac višedecenijskog promoterskog rada. Za takav rad UHTS (svetski savez Haiku i Tanka asocijacija) je postavio za svog haiku ambasadora za Crnu Goru.To što je ušla u top 100 evropskih haiđina je njen lični uspjeh ali istovremeno i svojevrsna promocija haiku stvaralaštva kod nas. Branka je takođe ušla u izbor 25 najboljih haiđina jugoistočne Evrope. Ona i Slavka Klikovac sa udruženjem „Vizija“, kao i Labud N. Lončar sa udruženjem „Nekazano“ daju sve od sebe da što bolje promovišu naš Haiku. Rezultat te saradnje je i objavljivanje ove značajne antologije.  Preporučujem antologiju Gorski Biseri jer u njoj ćete osim biografija skoro svih haiđina sa prostora Crne Gore moći kroz njihov rad da pratite razvoj haiku od pedesetih goduna do danas a sve to spleteno u nisku haiku bisera.“

Citate o haiku poeziji su čitali učenici IV razreda OŠ „Milan Vukotić“ Golubovci:Jana Djurović, Teodora Strugar, Ksenija Polović, Andrej Markuš, Aleksa Popović, Andrija Drakić, Ana Asanović,  Sara  Djuretić, Sara Pelević

U programu su uzeli učešće pjesnici:Labud N. Lončar – Bar, Boban Velimirović – Podgorica, Veselin Brnović-Podgorica , Milojka Jovović-Podgorica, Slavka Klikovac-Golubovci, Gordana Sarić-Nikšić, Mladen Babović – Bar, Goran Radičević-Risan.

Pjesnikinje Slavka Klikovac i Gordana Sarić uz pomoć prisutnih pisaca haikua pročitali su po jedan haiku od svih autora zastupljenih u Antologiji.

Postavljena je i izložba slika učenika OŠ „Milan Vukotic“, polaznika slikarske radionice Vizijom slikam koju vodi Slavka Klikovac: Balša Lazović, Hristina Maraš, Teodora Strugar, Jovan Krkotic, Katarina Krkotić, Vuk Vukotić, Dragana Vukotić, Nevena Čađenović.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.