fbpx
spot_img

Bezbednost mladih na Internetu – VI deo

Peer-to-peer mreže: preuzimanje muzike, igara i filmova

Na računar možete preuzeti ili kopirati datoteke koje sadrže muziku, igre ili filmove. Preuzimanje se obično odvija pomoću posebnog programa za deljenje datoteka (Kazaa, DirectConnect, BitTorrent itd.) koji koristi tehnologiju pod imenom peer-to-peer mreže (p2p). Da biste preuzeli datoteke sa peer-to-peer mreže, obično morate da delite datoteke sa svog računara sa drugim korisnicima mreže. Tokom ovog procesa može se desiti da korisnik slučajno podesi pristup za kopiranje za sve svoje datoteke.

Ne zaboravite autorska prava
Peer-to-peer ponekad služe za distribuiranje nelicenciranih kopija muzike i filmova koje narušavaju autorska prava. Važno je proveriti valjanost lokacije za preuzimanje koju vaše dete želi da koristi da biste se uverili da se poštuju autorska prava. Obično važi pravilo da je preuzimanje veoma verovatno nezakonito ako ne plaćate za materijal. 

Deljenje datoteka može da uspori Internet vezu. Datoteke kopirane sa nepoznatog izvora mogu sadržati viruse. Peer-to-peer mreže mogu sadržati nezakoniti materijal ili materijal neodgovarajući za decu. Iako ime datoteke može da označava da je sadržaj odgovarajući za decu, ime može biti netačno i ne mora pružati nikakve garancije. U nekim slučajevima ime datoteke može pogrešno predstavljati sadržaj datoteke.

Izvor: Časopis za nastavnike „Partner u učenju“

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.