fbpx
spot_img

Hamlet i svet oko njega

vezbanka_2

Šta utiče na naš pogled na svet? Uspomene, događaji, karakter? Menja li se isti? „I te kako“ odgovorio bi Hamlet.

Postoje trenuci kada sva naša razmišljanja padnu u vodu, kada se toliko razočaramo i kad nismo spremni za iskorak. Ti trenuci su, zapravo, vrlo bolni.Za Hamleta je to smrt Osje. Od tog događaja Hamlet menja gledanje na svet. Baš tim događajem u njemu otpočinje unutrašnji konflikt. Otpočinje novo razdoblje njegovog života, , u potpunosti drugačije od prethodnog.

Kako je svet nepredvidiv! A i ljudi, uočio je. Požuda, egoizam, zlo zavladali su ljudima. Tačno je da postoji nešto trulo u državi Danskoj. Možda čak i kralj? Da, baš kralj Klaudije. Brat ubio brata, ili, Klaudije ubio Hamletovog oca? I čak oženio njegovu majku. Da li je osveta neizbežna?

Hamletu će savest biti mirna tek kada ispuni obećanje dato ocu, koji mu se prikazao kao duh.Ali kako da mu savest bude mirna nakon osvete kada on nije neko ko ubija bez trunke emocija? Zna da mora, ali kako da Klaudije dobije adekvatnu smrt?

„Biti ili ne biti?“ – pitanje koje se vrzma u njegovoj glavi. Biti – osvetiti se i nastaviti dalje. Ne biti – ostaviti sve kako jeste4, povući se, ne boriti se protiv zla. Ipak, Hamlet se bori. On pokušava da uništi korov.

U njegovim očima ljudi sve dublje tonu. Naročito majka Gertruda. Šta je sa onom ženom koja je silno volela svog muža? Šta je sa onim idealnim svetom o kom mu je pričala? Zašto je sve to nestalo?

Neophodan mu je oslonac u ovim teškim trenucima, neko kome može da otkrije svoje muke. To nije Ofelija, što ga još više razočarava.  Ona je postala predmet manipulacije svog oca. Iako ga voli, ona ne ume da se izbori sa situacijom i postaje psihički nestabilna. Smrt je izbaljenje od njenih muka.

Smrt kralja je osvećena. Može li Hamlet konačno da nastavi sa svojim životom? Ne, i Hamlet je mrtav.

Naime, život je vrlo nepredvidiv. Tako malo nam treba do vrha, a isto tako malo do dna.

Ivane Milojević

odeljenje  IV7

Prva kragujevačka gimnazija

Profesor: Simonida Pavlović

Vesna Antonijević
Vesna Antonijević
Rođena je 29.juna 1969. godine u Kragujevcu. Završila je ekonomsku školu. Zaposlena je kao administrativni radnik u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Voli ljude, druženje, muziku, dobru knjigu. Ponosna je mama tri devojčice.