fbpx

Slađana Cvjetković: Recept za ljubav

U poslednje vrijeme dosta pričah o ljubavi, onoj partnerskoj ljubavi. Šta ljubav jeste, kako je prepoznati, kako je pokazati. Zašto ljubav umire i da li umire… Kako je očuvati … Puno je toga oko ljubavi što nas zbunjuje, što nam se čini da je van naše moći i zato se sve češće traže putokazi i šabloni na osnovu kojih bi je našli, a potom gradili.

A kada se okrenem oko sebe, čini mi se da najljepše ljubavne priče žive ljudi koji se mnogo ne osvrću na definicije, niti se drže ustaljenih očekivanja. U svojoj su ljubavnoj priči glavni akteri, a ne sporedni statisti. Ne tkaju je prema zadatim šablonima već je sami izrađuju, tkajući svoju posebnu borduru.

Ne zapuštaju sebe jer njegujući sebe, njeguju svoju zajedničku priču. Nisu joj podređeni već nadređeni. Razotkrivaju se i dijele. Dopuštaju si ranjivost, traže oslonac, prihvataju ranjivost i daju oslonac… Vjeruju, iskreno vjeruju. Ne kalkulišu, prepuštaju se… I žive zajedničke trenutke kroz svakodnevne rutine, ne zaboravljajući da sreću čine male stvari.

I kada bi ih pitali koji je njihov recept za ljubav, odgovor ne bi bio jednoobrazan. To ne bi bio univerzalan recept za kojim težimo već njihov recept sačinjen od onoga sa čime oni raspolažu, sa sastojcima, količinama, omjerima koje samostalno i zajednički ulažu.

Potraga za zadovoljstvom u ljubavi je uzaludna potraga ako se ne povežemo sa svojim željama, sa svojim strahovima…Nema želje bez straha, niti straha bez želje … Prepliću se u svim svojim varijacijama. Šta će prevagnuti zavisi od naših iskustava, onoga čemu težimo i spremnosti da rizikujemo, da se prepustimo. A svaka naša ljubavna priča je posebna priča u nečemu slična, u nečemu različita od prethodnih. Sazdane su na našim promjenama, ličnim odlukama, prethodnim iskustvima.

Vjerujmo u ljubav jer živi u nama. Skinimo joj okove straha, dozvolimo da se izlije, da na platnu života ispiše svoju posebnu prič, tako svojstvenu nama, tako svojstvenu osobi koju smo izabrali. Izgradimo je prema receptu, našem receptu, prema našoj slici i prilici, prema našoj mjeri i omjeru.

 

Slađana Cvjetković
Slađana Cvjetković
Diplomirani psiholog. Transakcioni analitičar – savjetnik. Trener vještina asertivnosti i emocionalne pismenosti. Rođena u Tuzli, živi i radi u Bijeljini. Slađana, misli dakle postoji, osjeća znači živi. Spaja jedno sa drugim, kako kod sebe tako i kod drugih. Voli trčanje, trči polumaraton i još uvijek si čestita kada stigne na cilj. Vjeruje da ponekad ne znamo šta možemo dok se ne odvažimo i ne krenemo prema tome šta želimo.