fbpx
spot_img

Holandija menja ime

Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija (Holland) i da se za tu državu od sada koristi samo ime Nizozemska (Netherlands).

Odluka da se odbaci “nadimak” Holandija donesena je kako bi se promenio imidž te zemlje, prenose agencije.

Ministarstva, univerziteti, ambasade i kompanije od ovog meseca će koristiti samo naziv Netherlands kao jedini zvanični.

Vlasti se nadaju da će ovom promenom privući veći broj turista u druge delove zemlje, jer Amsterdam, Harlem i Hag ne mogu da izađu na kraj sa velikim brojem turista koji ove turističke centre posećuju svake godine.

Ova zemlja ima 12 provincija, od kojih samo dve u svom nazivu sadrže reč Holandija i to Severna Holandija, u kojoj se nalaze Amsterdam i Harlem, dok je druga Južna Holandija, u kojoj su smešteni Hag i Roterdam.

“Čudno je promovisati samo delove zemlje koji predstavljaju Holandiju”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova ove zemlje.

Procenjuje se da će troškovi ove promene iznositi 319.000 dolara.

Jedna promena će se sastojati u promeni logoa Holandije sa narandžastom lalom. Naime, narandžasta će i dalje ostati zvanična boja, a lala će postati deo slova NL na novom logu uz skraćenice za nazive te zemlje.

Zvanični naziv države je Kraljevina Nizozemska (Koninkrijk der Nederlanden), a reč Nederlanden (Nizozemska) sastavljena je od reči “neder”, što na germanskim jezicima znači “nisko”, i “land”, što označava zemlju.

Bukvalan prevod zvaničnog naziva ove države bio bi “Kraljevina Niskih Zemalja”.

Izvor: original.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.