fbpx
spot_img

Humanitarna organizacija „Svetionik“ organizovala knjizevni susret sa decijim piscem Gradimirom Stojkovicem

Foto: Ivan Damnjanovic
Foto: Ivan Damnjanovic

U utorak, 4. oktobra, Humanitarna organizacija „Svetionik“ je organizovala knjizevni susret sa istaknutim decijim piscem Gradimirom Stojkovicem, i time dala svoj doprinos obelezavanju „Decije nedelje“. Autor cuvenog „Hajduka u Beogradu“ odazvao se pozivu HO „Svetionik“ i gostovao u Pancevu nakon vise od deset godina, na radost mnogobrojnih malisana koji su do poslednjeg mesta ispunili Gradsku biblioteku. Sa nista manje interesovanja slusali su ga i odrasli.

Foto: Ivan Damnjanovic
Deca su uzivala Foto: Ivan Damnjanovic

Stojkovic je istakao da je Pancevo ostavilo dubok trag u njegovom zivotu, mnoge lepe i bitne stvari dogodile su mu se upravo u ovom mestu, i zato je uz snazne emocije pricao o vremenu dok je ziveo i radio u gradu kraj Tamisa. Naravno, nezaobilazna tema je bila „Atelje mladih“, ciji je svojevremeno bio clan, i gde je stekao mnogobrojne prijatelje, koji su se kasnije istakli u svojim profesijama. Neki od njih su te veceri bili u publiciscenarista i knjizevnik Milos Nikolic, reditelj Ivan Rakidzic, glumci Miroslav Zuzic i Zoran Rotar, slikarka Nada Onjin Zuzic, kao i Jelena Rotar, sestra velikog pesnika Miroslava Mike Antica, koga je Stojkovic u vise navrata pominjao tokom veceri, i na ciji nagovor je objavio svoju prvu knjigu „Potomak ravnice“.

 

Foto: Ivan Damnjanovic
Foto: Ivan Damnjanovic

Upravo zbog znacaja koji za pisca ima „Atelje mladih“, HO „Svetionik“ je priredio malo iznenadjenje za svog gosta, tako sto su sadasnje clanice „Ateljea mladih“ govorile njegove pesme, sto je dalo posebnu notu ovom knjizevnom susretu.

Foto: Ivan Damnjanovic
Clanice „Ateljea mladih“ citaju pesme Gradimira Stojkovica Foto: Ivan Damnjanovic

Gradimir Stojkovic je znacajniju prepoznatljivost svog rada stekao nizom romana o „Hajduku“, veci deo stvaralastva posvetio je deci, iako je napisao i nekoliko knjiga namenjenih odraslima, dobitnik je mnogobrojnih knjizevnih nagrada, i poslednjih dvadesetak godina spada u najcitanije decije pisce. Njegovu nadahnutu pricu, kako o zivotu tako i o radu, prisutni su sa velikom paznjom pratili. Iako su u Republici Srpskoj njegove knjige postale deo obavezne lektire, i dalje ostaje pri stavu da ne zeli da tako bude i u Srbiji, jer ne zeli da deca mrze njegove knjige, posto lektira mora da se cita. Deca su bila inspirisana njegovom pricom i postavljali mu mnogobrojna pitanja, lepo iskoristivsi priliku da se sto bolje upoznaju sa likom i delom „hajduka iz Mramorka“.

Foto: Ivan Damnjanovic
Zadovoljna publika Foto: Ivan Damnjanovic

S obzirom da HO „Svetionik“ tezi, da pored humanitarnog rada, afirmise pozitivne vrednosti i aktivnosti, kao i da posebnu paznju posveti deci, lepo je sto su uciteljice i nastavnice OS „Sveti Sava“ prepoznale tu dobru nameru i organizovano sa svojim djacima dosle na ovo knjizevno vece.

Foto: Ivana Morar
Gradimir Stojkovic sa ucenicima OS „Sveti Sava“ iz Panceva Foto: Ivana Morar

Nadamo se da nece proteci ponovo toliko dugo vremena do narednog druzenja u Pancevu sa omiljenim decijim piscem.

Foto: Ivan Damnjanovic
Foto: Ivan Damnjanovic

 

Brankica Rilak Jakovljevic, osnivac HO „Svetionik“ Foto: Ivan Damnjanovic
Ivana Morar Foto: Ivan Damnjanovic
Ivana Morar, osnivac HO „Svetionik“ Foto: Ivan Damnjanovic
Foto: Ivana Morar
U prvom redu, medju mnogobrojnom publikom, Bojana Stanisavljevic, osnivac HO „Svetionik“ Foto: Ivana Morar
Foto: Ivan Damnjanovic
Foto: Ivan Damnjanovic
Humanitarna organizacija „Svetionik“
Humanitarna organizacija „Svetionik“
Neprofitna, nevladina, nestranačka organizacija, osnovana na neodređeno vreme, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti humanitarnog rada i afirmisanja poželjnih društvenih aktivnosti i vrednosti. Ciljevi: organizovanje humanitarnih akcija, edukacija, afirmacija obrazovanja, kulture, nauke, sporta, ekologije, očuvanje nacionalnog identiteta i duhovnih vrednosti, podizanje svesti o položaju i problemima socijalno ugroženih kategorija društva, angažovanje na bezbednosti i poboljšanju uslova za život i rad omladine, naročito dece. Organizacija ima sedište u Pančevu. Osnovana je 11. februara 2016. godine.