fbpx
spot_img

Da li ste znali: Zumbul

Marija Pašalić
Marija Pašalić

Ime ovog cveta potiče od Hijacintisa, prelepog spartanskog princa koji je bio Apolonov ljubavnik. Oni su vežbali bacanje diska, kad je  Hijacint pogođen u glavu diskom. Razlog tome  bila je Zefirova ljubomora  na Apolona jer je i on voleo Hijacinta.
Kad je Hijacint umro, Apolon je od njegove krvi  stvorio zumbul (Hyacinthus), a Apolonove suze su postale latice ovog cveta.

Zumbul je donet u Zapadnu Evropu u 16. veku, a prvi put je uzgajan u Austriji 1500-tih godina. Tokom 17. i 18.-og veka zumbuli su se mogli videti samo u kolekcijama bogatih ljubitelja cveća. Zbog toga što zumbul sadrži parfem, lukovice su bile izuzetno skupe. Sada se uzgajaju najviše u Holandiji i Velikoj  Britaniji.Zumbul je najčešće bele, roze, pastelno narandžaste ili plave boje. Retki su zumbuli u tamno ljubičastoj i crvenoj ili bledo žutoj boji.Simbolizuje vernost i duševni mir.

 

Marija Pašalić
Marija Pašalić
​Rođena u Kragujevcu. Interesovanja: knjige, muzika, film, putovanja, druženje, pozitivni ljudi... Životni moto: "U životu se moramo praviti ludi, a biti mudri!"