fbpx
spot_img

Humanitarni koncert Stefana Đokovića u Belom dvoru za Osnovnu školu „Anton Skala“

Beograd, 22. jun 2024. godine – Pod pokroviteljstvom Fondacije za obrazovanje i kulturu Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, Rotari klub Beograd internacional organizovao je još jedan uspešan humanitarni koncert virtuoza, pijaniste Stefana Đokovića, koji je održan večeras u Belom Dvoruu prisustvu i uz podršku Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine.

Koncert je održan sa željom da se prikupe sredstava za potrebe Osnovne škole Anton Skala iz Beogradasav prihod od ulaznica je namenjen za nabavku audio opreme za fiskulturnu salu.

Učenici ove škole su u najvećem broju deca sa poremećajem iz spektra autizma, a škola već ima dobru i dugotrajnu saradnju sa Kraljevskim Dvorom.

Naime, Anton Skala je u više navrata dobijala pomoć od humanitarne organizacije Lajflajn Čikago i Fondacije Princeze Katarine, tako da ovaj koncert predstavlja nastavak podrške ovoj obrazovnoj ustanovi.

Zajedno sa Njihovim Kraljevskim Visočanstvima, događaju je prisustvovao ambasador Brazila u Srbiji, NjE Žoze Maura da Fonseka Kosta Kouto, kao i mnogi drugi ugledni gosti iz sfera biznisa, umetnosti, kulture i javnog života Srbije.

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je kao domaćin pozdravio sve goste, nakon čega je usledio divan nastup Stefana Đokovića, člana Rotari kluba Beograd i virtuoznog srpskog pijaniste koji trenutno pohađa doktorske studije, a koji je za ovu priliku izveo odabrana dela velikih majstora, Debisija, Lista, Šopena, ali i svojih autorskih kompozicija.

„Svaka vrsta podrške našoj deci, učenicima i obrazovnim institucijama je preko potrebna i više nego dobrodošla. To je bio motiv koji me je vodio kada sam pre više od 20 godina osnovao moju Fondaciju za obrazovanje i kulturu. Da očuvam i nastavim tradiciju mojih predaka u podršci mladima i da ostvarim sopstvenu viziju.

Život dece i odraslih sa poremećajem iz spektra autizma nije lak i naša je obaveza i dužnost da im pomognemo.

Organizovanjem ovog događaja, zajedno pružamo podršku izuzetno važnoj misiji škole Anton Skala. Templ Grandin, poznata autorka i borac za prava i širenje svesti o autizmu, jednom je rekla: „Moj autizam je deo onoga što jesam, nije bolest ili oboljenje.” Ove reči nas podsećaju da autizam nije nešto što treba lečiti ili korigovati, već nešto što treba razumeti i prihvatiti. Večeras se, takođe, zajedno zalažemo i radimo na stvaranju sveta prihvatanja i inkluzije, podržavajući rad ove škole”, izjavio je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar ovom prilikom.

Direktorka škole Anton Skala, gđa Nataša Selić Stanković, zahvalila je Prestolonasledniku i Princezi na njihovoj kontinuiranoj podršci, ističući značaj donacija kao što je ova za rad škole.

Ovom prilikom, ona je takođe Njihovim Kraljevskim Visočanstvima uručila specijalna priznanja za sve što su njihove Fondacije uradile za podršku radu ove ustanove.

Gđa Olivera Stanić se obratila ispred Rotari kluba Beograd internacional, i u svom govoru je naglasila: „Upravo je Fondacija za obrazovanje i kulturu Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića prepoznala značaj postojanja i rada Škole Anton Skala u pružanju kvalitetnog obrazovanja i života dece sa autizmom i njihovih porodica, te se nadam da ćemo ovu saradnju nastaviti i u budućnosti. Ovim humanitarnim događajem, pokazali smo da zajedno možemo napraviti velike stvari i ostaviti pozitivan uticaj na svet oko nas.“

Autizam se najčešće definiše kao neurorazvojni poremećaj koji karakterišu teškoće u socijalnoj komunikaciji, odnosno interakciji, kao i ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja, interesa i aktivnosti. Najčešće se dijagnostikuje od 1.do 3. godine i značajno je zastupljeniji  kod dečaka u odnosu na devojčice, odnos je 4:1. Način na koji se autizam manifestuje kod pojedine osobe se menja tokom života. Klinički je poznat kao poremećaj iz spektra autizma što znači da  ima sveobuhvatni uticaj na razvoj, odnosno na veći broj razvojnih područja (govor, motorika, ponašanje, učenje…) i može na različite načine i u različitoj meri uticati na svako od njih. Tačan uzrok autizma i pored brojnih istraživanja  još uvek nije poznat. Autizam nije stanje koje se može smatrati “izlečivim” ili “neizlečivim” jer nema fizičkih simptoma i ne leči se lekovima. Savremeni pristup autizmu nalaže da se treba ograditi od kliničke slike i autizam sagledati kao normalnu varijaciju unutar ljudske raznolikosti, koju treba uvažiti i ceniti.

Osnovna škola „Anton Skala“ je osnovana 1964.godine i prva je škola na Balkanu koja je 1978. godine otvorila odeljenje za decu sa autizmom i uključila ih u obrazovni sistem. Ime je dobila po čoveku koji je bio jedan od osnivača jugoslovenske defektologije kao prvi čovek u Vladi Kraljevine Jugoslavije zadužen za osnivanje i razvoj specijalnih škola. Ima 96 učenika, gotovo  svi učenici su iz spektra autizma. Škola danas predstavlja jednu od najreferentnijih ustanova za obrazovanje učenika sa autizmom zahvaljujući rezultatima koji su postignuti u radu sa decom. Metode rada koje nastavnici i učitelji koriste u radu zasnovani su na TEACCH filozofiji i struktuiranom učenju. Nastavnici se kontinuirano stručno usavršavaju i učesnici su na brojnim stručnim međunarodnim konferencijama i projektima kao autori različitih radova i programa.

Učenici i nastavnici su dobitnici značajnih nagrada, a interesantno je pomenuti da su đaci ove škole prve osobe sa autizmom u Evropi koje su snimili muzički CD i dobitnici su nagrade Grada Beograda 2013.godine iz oblasti umetnosti. Takođe, bivši učenici, inače deca bez roditeljskog staranja, su glumili u filmu „Oaza“, reditelja Ivana Ivića i dobili brojne nagrade na festivalima u svetu, za najbolji evropski film i najbolje glumce amatere, kao nosioci glavnih uloga. Škola se neprestano trudi da obezbedi najbolje uslove i savremena sredstva za maksimalan razvoj potencijala kod dece sa autizmom.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.