fbpx
spot_img

I – još jedna praistorijska galerija

Foto: noncultured.com
Foto: noncultured.com

Razni fiktivni praistorijski likovi će ovde prodefilovati u vidu jedne reprezentativne plejade. Pa, redom gledano, prvo nam se smeši dobro znani Kapetan  Pećinko (Captain Caveman) i njegovi Mladi anđeli (Teen Angels) – za našu rubriku dopisni likovi iz crtanih filmova, pod okriljem studija Hanna & Barbera,i, s poštovanjem, nema potrebe da ih ovde podrobno predstavljamo. Tu je zatim Java, neandertalski tip, snažni i odani pratilac profesora Martina Misterije, a dovoljno precizno se izražava raznim načinima mumlanja i režanja! Sledi plavokosi Rahan, koga vidimo i na naslovnoj slici, a imaće  ovde i posebno svojih pet minuta, pa japansko ostvarenje Giatrus (Prvi čovek Giatrus, eng. First Human Giatrus)

Foto: amazon.com
Foto: amazon.com

 Onda će nam sinuti zanosna Pećinka (Cavewoman) kreirana 1993., najpre za

Foto: en.wikipedia.org_ Alley_Oop
Foto: en.wikipedia.org_ Alley_Oop

 američki Basement Comics; nezabiolazno se ovde pojavljuje i poznati tandem Fredi – Barni, a potom imamo kadar iz svojevrsno satiričnog stripa Đirigiz (Girighiz – uporedimo npr. sa već predstavljenim „BC“ Džonija Harta, na narednoj slici) koji se prvi put pojavio u talijanskom časopisu Linus, 1965. Još jedna za nas manje poznata kreacija je Eli Up (Alley Oop), ovde sa svojom ljubljenom Ulom (Oola) na vremenskom izletu u XX vek – ovi likovi su plod mašte Vinsenta T. Hemlina (ž. 1900-1993., kreirano 1932.)

Foto: lambiek.net
Foto: lambiek.net

Najzad je tu Mali čovek (Omuleţul), homo sapiens,  iz glave poznatog rumunskog animatora po imenu Jon Popesku Gopo – ovo je takođe gostujući lik iz sveta animiranog filma; u pitanju je relativno bezazlen ali radoznao tip u potrazi za novim saznanjima i lepotom sveta, simbolični predstavnik ljudskog roda i njegove težnje za napretkom…

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.