fbpx
spot_img

Inkluzivni dečiji hor “Raspevani cvetići” MUZIKA NAS SVE SPAJA/Gornji Milanovac

Inkluzivni dečiji hor “Raspevani cvetići”
MUZIKA NAS SVE SPAJA

Zahvaljujući donaciji kompanije “Tetrapak”, inkluzivni dečiji hor Kulturnog centra “Raspevani cvetići”, posle skoro dvogodišnje pauze, ponovo počinje sa radom.

Nastup hora Kulturnog centra Raspevani cvetici, 31. decembar 2012
Inkluzivni dečiji hor Kulturnog centra pokrenut 2012. godine u okviru projekta “Škola kulture” koji je realizovan u saradnji sa prijateljima iz Norveške, sa osnovnim ciljem da se dugoročno unapredi rad sa decom ometenom u razvoju, invalidnom decom i decom iz marginalizovanih i osetljivih društvenih grupa i da im se obezbedi, jednako pravo na obrazovanje i dostupnost obrazovanja i vaspitanja, bez diskriminacije i izdvajanja dece, zahvaljujući donaciji od 120.000 dinara komapnije “Tertarpak”, na radost mnogih, uskoro će nastaviti sa radom.
– Kulturni centar već godinu i po dana nastoji da obezbedi sredstva za finansiranje hora i zahvaljujući kompaniji “Tetrapak” uslovi su se stekli tek sad. “Hor “Raspevani cvetići” ponovo počinje sa radom i u njemu će, zajedno sa ostalom decom osnovnoškolskog uzrasta, pevati i mališani sa posebnim potrebama koji imaju afiniteta prema muzici.” To je velika vest i za Gornji Milanovac i za decu, naše najmlađe sugrađane koji vole horsko pevanje i koje muzika spaja, kaže Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra.
Za dirigenta hora ponovo je izabrana Slađana Popov, muzički pedagog. Predviđeno je da okupljanje “Raspevanih cvetića” bude dva puta sedmično u prostorijama Kulturnog centra. U narednih desetak dana biće obavljeni razgovori sa profesorima muzičke kulture, razredne nastave i predstavnicima Udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama, oko termina za organizovanje audicija.
Horsko pevanje kod dece budi interesovanje prema muzičkoj umetnosti, podstiče ih da pravilno reaguju na muziku, razvija im sluh, osećaj za ritam, kao i vokalne sposobnosti i ritmičnost. Kroz zajednički rad, deca se međusobno druže, poštuju i postaju svesna da je kod horskog pevanja svaki pojedinac jednako važan. Deca iz hora međusobno ostvaruju bolju komunikaciju, druže se, igraju i zajednički rešavaju probleme, što se pozitivno odražava i na svest okoline, Moja vizija je da grad “prisvoji” naš hor i da ga kao svoje najveće blago voli i neguje. I poziva na sve gradske priredbe i proslave, kaže Slađana Popov.
Predviđeno je da hor ima tridesetak članova, tako da slobodnih mesta još ima. Zainteresovana deca, koja žele da se priključe “Raspevanim cvetićima”, potrebno je da svoje podatke dostave Kulturnom centru.

KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje