fbpx
spot_img

ISTINSKI HEROJ RATA: Sarajevski rukometaš pokušao je da zaštiti komšiju i ŽIVOTOM PLATIO SVOJU ČOVEČNOST

Goran Čengić
Bivši rukometaš „Bosne“, Goran Čengić, tokom rata u Sarajevu, branio je čoveka od nečoveka i zato je stradao. Goran je pokušao da odbrani svoga komšiju Husniju Ćerimagića, profesora Poljoprivrednog fakulteta, od Veselina Vlahovića Batka, koji je za vreme rata bio jedan od gospodara života i smrti na Grbavici.

Veselin Vlahović Batko, koji je 2013. godine osuđen na 45 godina zatvora zbog ubistva 30 ljudi, zaklao je i Gorana Čengića i Husniju Ćerimagića, čiji su posmrtni ostaci pronađeni sedam godina kasnije.

Goran Čengić je potekao iz porodice u kojoj je čovek bio iznad svega. Deda njegove majke Nataše, Petar Zimonjić mitropolit Dabrobosanski, stradao je od ustaša u jami u Jadovnu i proglašen je za sveca mučenika.

 

Njegov ujak Svetozar Zimonjić jedan je od osnivača Akademije nauka Bosne i Hercegovine, a drugi ujak Bogdan Zimonjić profesor na Medicinskom fakultetu koji je svu svoju imovinu ostavio siromašnim studentima Sarajeva, dok je njegov treći ujak Stevan Zimonjić obešen tri dana pred oslobođenje Beograda. Stevan je poslužio kao lik Tihog u  seriji „Otpisani“.

 

Goranov otac Fićo Čengić, drugi gradonačelnik Sarajeva posle Drugog svetskog rata, završio je na Golom otoku jer je odbio da cinkari svoje ratne drugove i prijatelje.

Iz takve porodice potekao je Goran Čengić, koji danas nema nikakvo obeležje u Sarajevu iako su mnoge vlasti u poslednjih 20 godina to obećavale.

 

Bivši rukometaš „Bosne“, Goran Čengić, tokom rata u Sarajevu, branio je čoveka od nečoveka i zato je stradao. Goran je pokušao da odbrani svoga komšiju Husniju Ćerimagića, profesora Poljoprivrednog fakulteta, od Veselina Vlahovića Batka, koji je za vreme rata bio jedan od gospodara života i smrti na Grbavici.

– To što Goran danas u Sarajevu nema nikakvo obeležje koje podseća na njegov herojski čin je zato što ljudi koji vode ovaj grad ne vole da vide bolje od sebe jer je Goran Čengić za sve nas ogledalo u kome moramo da se suočimo sa sopstvenim licem. Oni koji vode ovaj grad, očigledno se boje da će u tom ogledalu videti svoje nakazno lice i zbog toga ne žele da na bilo koji način slave Gorana Čengića – kaže za Kvadraturu kruga Svetlana Broz, unuka Josipa Broza Tita i direktor NVO „Gariwo“, koja se jedina do sada odužila plaketom pravednika, Goranu Čengiću.

Izvor: dnevno.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.