fbpx
spot_img

Izdavačka kuća Pčelica na jubilarnom 60. Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji

Izdavačka kuća Pčelica i ove godine, na jubilarnom 60. Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji, koji će se održati od 6. do 9. marta, izlaže svoj izdavački program i predstavlja srpsko izdavaštvo za decu.

U vreme postpandemijskog vraćanja u normalu i u senci sukoba u svetu, knjige su tu da nam i dalje osvetljavaju vidike sa nadom u pobedu pravih životnih vrednosti, baš kao što se to dešava u najlepšim knjigama za decu. Tako i Sajam knjiga u Bolonji, uprkos brojnim izazovima, slavi šezdeset godina kontinuiranog rasta i razvoja, kao najvažniji događaj na svetu posvećen pravima na objavljivanje knjiga za decu i mlade.

Pčelica se ove godine najviše fokusirala na ilustrovane knjige tj. slikovnice, koje zauzimaju dominantno mesto u izdavačkom programu mnogih izdavača za decu širom sveta. Veliki akcenat stavlja se na približavanje knjige deci u vidu kratkih ilustrovanih formi, kako bi mogla da parira pametnim uređajima, kod kojih je vizuelno na prvom mestu.

Neka izdanja premijerno su objavljena i to najpre na engleskom jeziku, kao što su dve slikovnice Maje Koraksić Zaljubljena žaba i Ptica bez doma sa ilustracijama Biljane Mihajlović.

Premijerno će biti predstavljena i Lajka među zvezdama, autora Gorana Markovića sa ilustracijama Aleksandra Zolotića. Ova ilustrovana knjiga donosi nam jedno novo viđenje dobro poznate priče o keruši Lajki, koja nema srećan kraj, ali njen podvig i dalje sija poput najsjajnije zvezde na nebu.

Na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu predstavljene su ilustrovane knjige Priča o jednoj neposlušnoj nozi Dušana Radovića sa ilustracijama Tihomira Čelanovića, kao i Arči, pas koji voli knjige Gorana Markovića sa ilustracijama Alekse Jovanovića. Sada će biti predstavljena izdanja na engleskom jeziku.

 

Za Sajam knjiga u Bolonji, knjiga savremenog autora Uglješe Šajtinca Čarna i Nesvet prilagođena je formi slikovnice, sa ilustracijama Koste Milovanovića.

Izdanja beletristike biće dopunjena kratkim ilustrovanim romanima Putovanja puža Maksimilijana Gordane Timotijević sa ilustracijama Marije Stojisavljević i Igra skrivanja Dragane Mladenović sa ilustracijama Tihomira Čelanovića.

Na engleskom jeziku će biti predstavljena i Pčeličina dobro poznata izdanja Moj leksikon ‒ knjiga za devojčice i Moj leksikon ‒ knjiga za dečake, kao i dva serijala knjiga za bebe Bebina crno-bela knjiga i Bebina prva knjiga.

Mnoga postojeća izdanja redizajnirana su da bi pratila potrebe tržišta, tako da će Pčelica i ovog proleća pokušati da svoja izdanja na najbolji način predstavi inostranim partnerima, ali i da na ovoj najvećoj smotri izdavaštva za decu pronađe nove knjige koje će prevesti i objaviti na srpskom jeziku.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.