fbpx
spot_img

Ljubav horske muzike na delu – kada zapevaju dva hora zajedno

Koncert prijatelja okupio novosadsku publiku

Saradnja mešovitog hora KUD ,,Svetozar Marković“ i Somborskog Pevačkog Društva počela je oktobra 2017. godine kad su jedni drugima bili podrška tokom Međunarodnog horskog festivala u Herceg Novom. Pored osvojenih značajnih nagrada (Somborsko pevačko društvo – bronza, KUD ,,Svetozar Marković“ – zlato), vratili su se sa idejom o prijateljskoj saradnji.

Prvi zajednički koncert održan je decembra 2017. godine u Somboru, a u petak 23. februara 2018. u prepunoj dvorani Eđšeg u Novom Sadu održan je još jedan na kom je mešoviti hor KUD ,,Svetozar Marković“ bio domaćin.

Na samom početku koncerta dirigentkinja mešovitog hora KUD ,,Svetozar Marković“ Suzana Lazar poželela je dobrodošlicu publici, gostima – Somborskom Pevačkom Društvu, kao i njihovom dirigentu Milanu Radišiću.

– Još jednom se zahvaljujem svom kolegi Milanu Radišiću na podržavanju ideje o saradnji jer time podržavamo i horsku muziku i razmenu iskustva, podržavamo jedni druge – rekla je dirigentkinja Suzana Lazar.

Horsko veče je započeo mešoviti hor Somborskog Pevačkog Društva. Mešoviti  hor sa dirigentom Milanom Radišićem se predstavio sa raznovrsnim repertoarom koji je u Novom Sadu dočekan sa oduševljenjem. Potom je hor iz Novog Sada obogatio salu zvukom  muzike različitih epoha.

– Hvala našim domaćinima koji su nam organizovali naš prvi koncert u Novom Sadu. Kroz ovakvo zajedničko pevanje, sve granice se gube jer pričamo istim, univerzalnim jezikom muzike. Sine musica nulla vita! Bez muzike nema života. – izjavio je dirigent Milan Radišić.

Na kraju su se oba hora spojila i izvela zajednički program. Dve kompozicije je dirigovala dirigentkinja Suzana Lazar, a dve dirigent Milan Radišić.

Tokom poslednje kompozicije hor je stajao oko publike i time doprineo da zvuk još više dopre do slušalaca, što je za rezultat imalo duge ovacije.

 

Julijana Vincan
Julijana Vincan
Banaćanka, tako reći, ima tri zanimanja - novinarstvo, pevanje i PR. Sve tri aktivnosti doživljava i kao hobije, jer neizmerno voli sve čime se bavi. Svakim svojim postupkom gleda da promoviše lepe, inspirišuće priče i stvari. Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka i masterirala Kreativnu filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti.