fbpx
spot_img

Izložba “Beogradu s ljubavlju” naših najboljih akvarelista mlađe generacije

U “Kući Đure Jakšića” u Skadarliji 19. novembra biće otvorena izložba pod nazivom “Beogradu s ljubavlju”.

Sa početkom od 19 časova dana 19. novembra u ustanovi kulture “Kuća Đure Jakšića”, Skadarlija, održaće se otvaranje samostalne izložbe pod nazivom “Beogradu s ljubavlju”. Autori izložbe su Danja Doroški Nenad Kojić, kojima je ovo deveta i treća samostalna izložba u karijeri.

Poseban razlog za posetu izložbi jeste njen sadržaj – motivi preuzeti iz svakodnevnog života Beograda, prikazani na originalan i neobičan način. Autori izložbe su nam na relativno malom prostoru prikazali svu širinu Beograda, od panoramskih prikaza brda i reka do onog ljudskog i ličnog što svakog od nas “zagolica” na drugačiji način.

“Danjine slike pokazuju da se radi o umetnici koja vidi ono poetsko u okruženju i koja uz pomoć fikcije i simbola kreira suptilnu atmosferu”, kaže istoričarka umetnosti Biljana Jotić.

Nenad Kojić je jedan od naših najboljih majstora akvarela novije generacije, njegovi radovi su vrlo cenjeni od strane umetnika i kolekcionara širom planete. Dobitnik je nagrade za tehniku akvarela na međunarodnoj izložbi 2014. godine.

Beogradu s ljubavlju akvarel
Akvarel Trg Slavija u predvečerje

Istoričar umetnosti i magistar Jazmina Klanica o izložbi kaže:

“‘Beogradu s ljubavlju’, oba, vrlo talentovana autora koji poseduju višedecenijsko slikarsko iskustvo i priznanja za svoj rad, Danja Doroški i Nenad Kojić, u tehnici akvarela, akrila i ulja, kao što i sam naziv njihove izložbe govori, inspiraciju pronalaze u različitim delovima beogradskog jezgra, oboje prikazujući centrale gradske delove, njegovu periferiju i reke što na prvi pogled deluje kao istovetni inspirativni motiv ali ipak nije jer su svoj različiti senzibilitet iskazali u načinu prikazivanja jednog te istog gradskog motiva kao što je na primer Hram Svetog Save na Vračaru, kod Danje paleta je daleko toplija preko smeđih, okerastih, crvenkasto ružičastih i maslinasto zelenkastih nijansi, dok je kod Nenada paleta puna svetlosti, u kojoj dominiraju svetli tonovi sa akcentom na plave, sivkaste i žute detalje. Možda bi citat Mome Kapora mnogo bolje objasnio koncept izložbe Danje Doroški i Nenada Kojića: ‘Beograd nije u Beogradu jer Beograd u stvari i nije grad – on je metafora, način života, ugao gledanja na stvari.’”

Izvor: originalmagazin.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.