fbpx
spot_img

Izložba Metronom u spektru

U organizaciji Sveta stripa u petak 1. septembra u 18 časova u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ održaće se samostalna izložba METRONOM U SPEKTRU strip-autora i slikara Sabahudina Muranovića Murana iz Prijepolja. Izložba predstavlja nastavak Međunarodne strip-konferencije „Kragujevac Comic Con“ godine trinaeste.

Nekoliko reči o izložbi

VODIČ KROZ METRONOM U SPEKTRU

Sabahudin Muranović je umetnik koji nudi svoje snove,vizije,inspiraciju,duhovnost i maštanja pretočivši ih u grafike, bareljef, kombinivanu tehniku i likovne discipline zaokružene estetikom. Stvaralac koji sate nadahnuća uspeva da zaokruži u tehnici karton art-a,grafičkih listova i traka, ploče i platna kao osnove, dela su koja nude poruku i ne možemo ih zaobići.

Na ovoj 37-oj po redu samostalnoj Muranovićevoj izložbi predstavljana su 2 ciklusa:
1) METRONOM-unutrašnje stanje,stanje duha i inspiracije i
2) SPEKTAR-posveta transferu prenosa inicijalne likovne ideje i kreativnosti.

Individualna specifična opservacija se kreće u okviru izgrađenih poznatih i uspostavljenih tradicionalnih vrednosti principa, sukobljavajući realno i postojeće sa subjektivnim u doživljenom SPEKTRU  sa samim sobom. Svoju umetničku volju( super ego)  usmerava erupcijom linija koju obavezno prati unutrašnji METRONOM ( ritam srca) gde ovaj svestrani umetnik iznedrava uspešno u notnom zapisu taktom( izlozbom slika ili slikom).

Tako su nastali upecatljivi asocijtivni likovi dinamičnih arabeskih linija koje umetnik vodi u dijalogu sa samim sobom. Takvi portreti i stilski izrazi ostavljaju snažan utisak na posmatrača i svakako reminiscenciju susreta sa mnogobrojnim likovima zabeleženim u Muranovićevoj podsvesti.

prof. doktor Marina Spasojević

 

(Biografija)
UPOZNAJTE SABAHUDINA MURANOVIĆA MURANA

SABAHUDIN MURANOVIĆ je rođen 18.novembra 1968 godine u Prijepolju.
Kao talentovano dete odlazi na mnogobrojna takmičenja i donisi nagrade, predstavljajući svoj grad, svoju školu i sebe.

Sa 14 godina imao je prvu samostalnu izložbu u Prijepolju i do današnjeg dana 36 plodonosnih samostalnih izložbi.

Do sada je objavio 9 albuma stripa: „PRIČE IZ JUGOSLAVIJE“, “ MURAN-JUČE,DANAS,SUTRA“, „OMER I MERIMA“, “ HASAN-AGINICA“,“ AJVAZ DEDO“,“ MILOST MILOSTIVOGA“,“ ISUS MARIJIN“,“ VEKOVNICI“ i “ HAJKA“.

– Osnivač je škole stripa“MEBIJUS“ u Prijepolju.

– Dobitnik je mnogobrojnih nagrada od kojih se izdvajaju: Kragujevački Pobednik 2019, Prva nagrada za najbolji satirični strip „Strip fest“ Leskovac, Zlatni grand  prix u Velesu i Zlatni grand prix u Valjevu.

– Učesnik je svih festivala stripa na Balkanu kao gost, kao predavač na radionicama, tribinama i časovima crtanja.

Sarađivao je sa mnogim časopisima i publikacijama i njegove ilustracije krase mnogobrojne knjige i izdanja u zemlji i inostranstvu.

Najviše voli eksperimente i kombinovanu tehniku. Trenutno radi 4 albuma sa tematikom duhovnosti i istorije balkanskog naroda.

Izdvaja posebno 2 albuma koji će biti kruna njegovog stvaralaštva po romanima Meše Selimovića:“TVRĐAVA“ I “ DERVIŠ I SMRT“adaptacija za strip.

Zanimanje za umetnost u više pravaca,stilova i tehnika,bila je njegova životna ruta i danas je kao takav, pobornik 9. umetnosti, ilustrator, slikar, karikaturista, satiricar, filizof, poeta, primenjeni grafičar, primarno opredeljen za funkcijonalnu umetnost i produhovljena licnost-MURAN

Svet stripa
Svet stripahttp://www.svetstripa.org.rs/
Ostvarivanje zajedničkih ciljeva u oblasti vizuelnih umetnosti, kroz komunikaciju, razmenu ideja, obrazovanje, izdavaštvo, afirmaciju i promociju stripa uopšte – grupi poštovalaca urbane kulture deluje kao dobra osnova za saradnju tako da maja 2010. godine započinju prve aktivnosti koje su za rezultat imale osnivanje Udruženja ljubitelja devete umetnosti Svet stripa. Danas je Svet stripa organizator Međunarodne strip konferencije "#KragujevacComicCon", izdavač časopisa "Kiša", osnivač Škole stripa i ilustracije, а raspisuje i konkurs za kratki strip "KRAGUJEVAČKI POBEDNIK".