fbpx
spot_img

Izložba „NJ.V. Kralj Petar II – stvaranje Kralja“ na Kraljevskom Dvoru na Dedinju

Beograd, 2. septembra 2019. – Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar danas je, u prisustvu NJ.K.V. Princeze Katarine i njihove ćerke Alison zvanično otvorio izložbu „NJ.V. Kralj Petar II – stvaranje Kralja“ na Kraljevskom Dvoru na Dedinju.  Izložba je posvećena obeležavanju rodjendana NJ.V. Kralja Petra II koji je 6. septembra.

Pored retko viđenih fotografija Kralja Petra II nastalim između 1923. i 1941, po prvi put u Beogradu izložena je i prva sablja kralja Petra II. Posle krštenja 21. oktobra 1923. godine, mladi Prestolonaslednik je primio svoju prvu sablju od ruskih kozačkih atamana. Na njenom čeličnom sečivu je natpis: „Nasledniku prestola Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca na dan njegovog krštenja 21. oktobra 1923. godine“, a na drugoj strani sečiva: „Od donskih, kubanskih i teranskih vojnih atamana i kozaka“.

Još jedan od eksponata na ovoj jedinstvenoj izložbi je i portret kralja Petra II, rad Paje Jovanovića, koji se čuva na Oplencu, u Kući kralja Petra I.

U svom pozdravnom govoru, NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je rekao: „Ovo je sjajna prilika za javnost da vidi mnogo retko viđenih fotografija Kralja Petra II od 1923. do 1941, kao i njegovu prvu sablju koja nikada do sada nije bila javno prikazana. Fotografije ga prikazuju u njegovim službenim obavezama Prestolonaslednika i Kralja – tokom poseta gradovima i ustanovama, vojsci, u humanitarnim aktivnostima, pokroviteljstvima i pružanju pomoći raznim udruženjima. Takođe, tu su i fotografije njegovih svakodnevnih aktivnosti – učenja ili bavljenja hobijima – glumom, sportom ili plesom. Kao mladić, moj otac je imao različita interesovanja o kojima ljudi danas vrlo malo znaju. Nadam se da će ga ova izložba približiti današnjim generacijama mladih ljudi“.

Autori izložbe su g. Andrija Šošić, g. Uroš Parezanović i g. Vidak Orlović.

Otvaranju izložbe prisustvovali gosri Njihovih Kraljevskih Visočanstava iz inostranstva porodica Fodergil, autori izložbe, članovi Savetodavnih tela Krune, predstavnici diplomatskog kora, kao i mnogi gosti iz kulturnog i umetničkog sveta Srbije.

Izložba „NJ.K. Kralj Petar II – stvaranje Kralja“ u Kraljevskom Dvoru biće otvorena za posetioce radnim danima do 16. septembra, od 11:00 do 14:00 časova, uz prethodnu najavu Kancelariji NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra na telefon 011/306-4000 ili putem e-mejla: [email protected].

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.