fbpx
spot_img

IZNENADIĆE VAS PREVOD! Ceo svet peva „KALJINKU“, ali većina ne zna o čemu zapravo GOVORI OVA RUSKA PESMA

Ruske pesme imaju zavidan broj obožavalaca u Srbiji, a „Kaljinka“ je, uz „Kaćušu“, svakako jedna od najpopularnijih. Ipak, iako svi znaju njene reči ili makar melodiju, mnogima je nepoznato o čemu zapravo pesma govori.

„Kaljinka“ je popularna ruska pesma. Ipak, za nju je vezano nekoliko zabluda.

 

Prvo, pogrešno se smatra da je reč o narodnoj pesmi. „Kaljinku“ je zapravo komponovao kompozitor Ivan Petrovič Larionov 1860. godine, a prvi put je izvedena u Saratovu kao deo pozorišne predstave za koju je i bila napravljena.

 

Kasnije je pesma postala deo repertoara hora Dmitrija Aleksandroviča Agrenjeva-Slavajskog sa kojim je Larionov bio u prijateljskim odnosima, a „svetsku slavu“ doneo joj je hor Crvene armije čiji je nezaobilazni deo repertoara i danas.

 

 

Verovatno je činjenica da „Kaljinku“ često pevaju vojni horovi dovela i do zablude da ona govori o ratu. Zapravo, govori o ljubavnom udvaranju, a ako ste ikada pevali „kalin, kakalin…“, zapravo ste pevali o ribizli! Jer, „Kaljinka“ je na ruskom „ribizla“!

 

Pesma je zamišljena kao oda zaljubljenog mladića koji tepa svojoj devojci nazivajući je „ribizlom“ i „jagodom“ – najlepšim voćkama. 

 

Evo detalja:

 Izvor: dnevno.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.