fbpx
spot_img

Izvedena premijera monodrame HRONIKA DOGOVORENE SMRTI

 

Pod pokroviteljstvom VRŠAČKE AFIRMACIJE UMETNIKA – ARS, kao prodecenta, a povodom 60 godina od smrti Branka Miljkovića, u Kulturnom Centru Čukarica, 08.10.2020. izvedena je premijera monodrame HRONIKA DOGOVORENE SMRTI.

S leva na desno: Zoran Sve Jovanović, Dragica Užareva, Oliver Janković i Verica Preda

Ono što ovu monodramu čini neobičnijom od drugih je to što ulogu pesnika tumači Dragica Užareva, koja je i režirala predstavu. Tekst monodrame je napisao književnik Oliver Janković, a muziku, specijalno za ovu predstavu je komponovao Zoran Sve Jovanović. Ator plakata je Ana Ivanović iz Pogorice.

Branko Miljković, jedan od najboljih i najzagonetnijih srpskih pesnika dvadesetog veka i šezdest dogina posle svoje smrti i dalje privlači pažnju čitalaca, kako svojom poezijom, tako i privatnim životom.

Monodrama “HRONIKA DOGOVORENE SMRTI“ pokušava da malo osvetli i donekle razjasni Brankov odnos prema poeziji, da u formi autoanalize glavlog junaka ukaže na neke malo poznate detalje i činjenice. Kao i svaki pravi stvaralac on je imao uspone i padove, raj i pakao. Međutim i sami usponi su stvarali padove. U krugovima prijatelja i “prijatelja“ u kojima se Branko kretao, posle dobijanja Oktobarske nagrade, uzburkale su se strasti, pojavila se zavist, pa čak i mržnja prema pesniku.

Oliver Janković
Oliver Janković
Rođen 1957. godine u Beogradu. Pisanjem počinje da se bavi još za vreme studija na Filološkom fakultetu, na kome diplomira na Grupi za poljski jezik i književnost. Posle 17 napisanih i izvedenih radio drama i dramskih minijatura, emigrira u pesničke vode, druži se sa kraćom prozom, esejima i književnom kritikom. Aktuelno, najčešće pliva u vodama humora i satire iako za sebe tvrdi da je strastveni neplivač.