fbpx
spot_img

Jefimijini dani u manastiru Ljubostinja, nagrađeni najbolji pesnici

U Trsteniku je održana 37. duhovno kulturna manifestacija „Jefimijini dani“, koja se tradicionalno održava u čast prve srpske pesnikinje čija su dela među najznačajnijim stranicama srpske srednjovekovne književnosti. Ovogodišnji laureat je književnik Đorđo Sladoje kome je nagrada uručena u manastiru Ljubostinja.

Dva zapisa despotice Jelene, monahinje Jefimije darivana su manastiru Hilandar, dok se Pohvala Knezu Lazaru koju je vezla zlatnim koncem na svili čuva u Muzeju Srpske pravoslavne crkve. Njen značaj za kulturno nasleđe je večan i nemerljiv.

“Ona nije bila ktitorka nijedne zadužbine, nije sazidala nijednu crkvu, ali je svojim delima ostavila značajan trag potomstvu. Organizujemo masnifestaciju već 37. put i trudimo se da i mi budemo na neki način zadužbinari njenog nasleđa“, rekla je Jelena Vukčević iz organizacionog odbora.

“Mi znamo da je kneginja Milica žena kneza Lazara, a Jefimija žena despota Uglješe, ali osim što su one bile nečije žene one su bile i kreatori kulture. Bile su baš na ovom mestu upućene jedna na drugu i rešavale važna pitanja u komplikovanim istorijskim okolnostima“, rekla je Milica Vučković, književnica.

Nagradu “Jefimijin vez” za zbirku pesma “Dimni znaci” koja je od strane žirija jednoglasno proglašena najboljom dobio je pesnik Đođo Sladoje.

“Ljubostinja je verovali ili ne deveti manastir u kom primam književna priznanja. I to mi čini veliku čast. Neće delovati kao fraza kad kažem i obavezu, jer nagrađeni uvek kažu kako ih to obavezuje da će bolje pisati. Nagrada ne može tome doprineti. Ljubostinja ima jednu posebnu težinu zapravo, jednu svetlost koja zrači“, rekao je Đođo Sladoje, pesnik.

Na završnoj večeri u porti manastira Ljubostinja svoju poeziju čitali su sami autori. A stihove “pesnikinje bola i tuge“ , kako je Jefimiju nazivao Milan Rakić, govorila je glumica Jelica Kovačević.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.