fbpx
spot_img

Jezičke nedoumice: Brojevi

Foto: Nemanja Andrić
Foto: Nemanja Andrić

 

Nedoumica:

Drugarica me nedavno zamolila da joj sredim neka dokumenta i da joj pošaljem na kućnu adresu. Pošto nisam znala tačnu adresu, zamolila sam je da mi pošalje u poruci tačan naziv ulice i broj. Naziv ulice nije bio problem, ali broj jeste, „stodvadestedva“. Naravno da mi je trebalo prvo dosta vremena da protumačim broj, a i naravno da je način na koji je boj napisan nepravilan.

Objašnjenje:

Višečlani brojevi pišu se odvojeno, u ovom slučaju sto dvadeset dva, ili hiljadu osamdeset tri. Naravno, sa druge strane, ispravno je trista, sedamsto…
Izuzetak su redni brojevi u kojima je na drugom mestu broj stotine pa onda pišemo trihiljaditi i sl. Drugi izuzetak je pisanje razlomaka pa pišemo dvadesetpetina.
Sa crtom se pišu oni brojevi koji imaju približnu vrednost pa pišemo pet-šest, troje-četvoro…
Takođe da napomenem da se zbirni brojevi dvoje, troje itd. se gotovo uvek koriste u nepromenjenom obliku, pa pišemo „Žena sa dvoje dece“.

Zaključak:

Nadam se da je ovo kratko objašnjenje razjasnilo moguće nedoumice i da ubuduće neću dobitii poruku sličnog sadržaja.

Prethodni tekstKrpenjača
Sledeći tekstLikovni rad dana: Osmi mart
Dragana Stojković
Dragana Stojković
Smatram da osobu najbolje poznaju njeni prijatelji, sve njene mane i vrline. Moji prijatelji za mene kažu da sam otvorena, komunikativna, nasmejana i vesela, uvek spremna da probam nove stvari, uporna i da se ne plašim neuspeha, tvrdoglava i da posedujem jak osećaj za pravdu. Studiram pedagogiju, pa smatram da su deca naše najveće blago, i da treba da usporimo i više pažnje posvetimo našim mališanima.