fbpx
spot_img

Jezičke nedoumice: Greške kojih nismo svesni

Foto: Nemanja Andrić
Foto: Nemanja Andrić

Nedoumica:

Postoje li nedoumice u nekim rečeničnim konstrukcijama a da ih nismo svesni? Posto puta se dogodilo da samo usvajamo govor, ali treba da se zapitamo koliko je to što govorimo gramatički ispravno. Par puta sam naišao na greške koje svi mi pravimo, a da to ni ne znamo. Vezane su, naravno, za jezičke nedoumice.
Verujem da niste obratili pažnju na greške u prethodnim rečenicama.

 

Objašnjenje:

Predlog PO stvara najviše nedoumica oko upotrebe. Kada i gde ga pisati spojeno, kada odvojeno, kada se najčešće koristi i slično?
Prema pravopisu predlog PO (=pola) piše se odvojeno. Što znači da će biti: Jedan i po, dva i po a ne jedan ipo, dva ipo i sl.
Najčešće se koristi i uz brojeve, odnosno da naglasimo PO koliko puta smo nešto radili, čekali i ostalo. Primer: Po prvi put čujem ovako nešto…

Glagol TREBATI, u značenju valjati, stvara najviše problema, iako toga nismo svesni. Mnogi prave grešku prilikom njegove upotrebe. Prema pravopisu on se uzima u bezličnom obliku: Treba da odu, trebalo bi da odemo i sl.

Najčešće se događa da NEKOLIKO zamenimo za PAR, iako PAR predstavlja nešto čega ima dvoje. Po pravopisu, ispravnije je upotrebiti prilošku odredbu NEKOLIKO. Što znači: pre nekoliko dana (ne par), za nekoliko godina…

I naravno VEZANO ZA. Samo se nešto vezuje jedno za drugo, tipa: Knjiga je vezana za sto. Što se tiče pojmova, oni su U VEZI SA. Dakle ukoliko postavljate pitanje: Profesore, imam pitanje koje je u vezi sa knjigom za ispit…. u vezi sa poslom o kojem smo govorili, u vezi sa temom predavanja i slično.

 

Zaključak:

Tako bi i rečenice koje su gore nepravilno napisane izgledale ovako: Po sto puta se dogodilo da samo usvajamo govor, ali trebalo bi da se zapitamo koliko je to što govorimo gramatički ispravno. Nekoliko puta sam naišao na greške koje svi mi pravimo, a da to ni ne znamo. Naravno, u vezi su sa jezičkim nedoumicama.
Literatura:
PEŠIKAN, Mitar. „Pravopis srpskog jezika“, izmenjeno i dopunjeno izdanje, Biblioteka Matice srpske, Novi Sad.

 

Nikola Učur
Nikola Učur
Svakako da bih ja sam sebe najviše hvalio, ali mislim da o meni mogu da govore ljudi koji me poznaju, a ne ja. Živim u Novom Sadu. Student sam žurnalistike, obožavam konceptualnu fotografiju. U slobodno vreme crtam. Volim da mi je vreme apsolutno ispunjeno.