fbpx

Jezičke nedoumice: Navođenje titula

Foto: Nemanja Andrić
Foto: Nemanja Andrić

 

Nedoumica:
Ono što je danas mnogima važno, a većina ima nedoumica oko njihovog pisanja i navođenja jesu titule. Mnogi se uvrede ukoliko im se pored imena i prezimena one ne navedu jer predstavljaju njihov status u odnosu na drugog. Što više titula, pretpostavlja se, da je i više novca, ali i više grešaka prilikom njihovog pisanja i izgovaranja.
Najčešće se događa da se prilikom usmenog govorenja prvo navede ime i prezime, pa tek onda titula. Na primer: Tomislav Nikolić koji je predsednik Srbije izjavio je… Ovako konstituisana rečenica je neispravna i pravopisno i gramatički.
Objašnjenje:
Pravopis srpskog jezika preporučuje da se prvo navedu titule pa tek onda ime i prezime. Što znači da će se prvo navesti titula predsednik Srbije, zatim ime pa prezime Tomislav Nikolić i onda nastavak rečenice izjavio je… Takođe se navodi, da ukoliko se odlučimo za drugačiju varijantu i smatramo da je ime važnije od titule koju osoba ima ispravno je napisati ime pa prezime, a titulu navesti u apoziciji. Na primer: Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, izjavio je…
Savet:
Ukoliko je neka osoba svetski poznata a njeno ime je brend, nije potrebno navoditi titulu. Na primer: Madona, Lejdi Gaga, Če Gevara i ostali.
Takođe, ukoliko neka od osoba ima više titula treba navesti samo onu koja se odnosi na kontekst teksta ili razgovora. Na primer: političarka, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije i potpredsednica Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović izjavila je… ovde nije potrebno navoditi sve titule već samo onu koja je u vezi sa tekstom. Ukoliko je reč o problemima u saobraćaju, dovoljno je navesti samo Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

 


Literatura:
PEŠIKAN, Mitar. „Pravopis srpskog jezika“, izmenjeno i dopunjeno izdanje, Biblioteka Matice srpske, Novi Sad.

Nikola Učur
Nikola Učur
Svakako da bih ja sam sebe najviše hvalio, ali mislim da o meni mogu da govore ljudi koji me poznaju, a ne ja. Živim u Novom Sadu. Student sam žurnalistike, obožavam konceptualnu fotografiju. U slobodno vreme crtam. Volim da mi je vreme apsolutno ispunjeno.