fbpx
spot_img

„Kabanica za suze“ Lidije Ćirić /Sajam knjiga 25. X u 19h/

14793882_10211190839746347_453767239_n

Lidija Ćirić je rođena Beograđanka. Po zanimanju je, majka, pisac, pesnik, dečiji frizer. Majka je dvoje dece Bobana sina i ćerke Andree.. Roman „Rekvijem za jedan dan“ joj je kako ističe, trece dete po redu a KABANICA ZA SUZE , četvrto, kako tvrdi, vreme je da je država penzioniše. Sebe je nazvala belom čuburskom cigankom. Sirotinja je za nju jedina elita. Udata je za književnika Zorana Ćirića, dobitnika „Ninove“ i ostalih „znamenitih“ nagrada, kojih se za života odrekao. Objavljivala je svoje radove u časopisima „Polja“ i „Istok“. Na „Radio Beogradu – Drugi program“ dramatizovana joj je priča „Predavanje“. Saradjuje sa bibliotekom“ Milutin Bojić“, „Plato knjižarom“, dnevnim listom „Danas“. Autor MANIFESTA Prava Beogradjanka.

Lidija Ćirić, gladna detinjeg sunca, podjednako zna da iznenadi i u prozi (roman Rekvijem za jedan dan) i u poeziji, kao da se zarekla da će, kršeći ovještale okvire, tragati za novim iskazom, prepoznatljivim po duboko prikrivenim lirskim osjećanjima, nataloženim ispod naoko grubih „razračunavanja“ sa smislenošću životnih situacija. Kao što u prozi vjerno i upečatljivim slikama, naročito kroz tragikomične scene, prikazuje svu surovost i sirovost zbilje, tako u poeziji ne opjevava život, nego ga, zajedno sa čitaocima koji na volšeban način postaju koautori njenih pjesma, kroz stihove odživljava u njegovoj svekolikosti i vremenskoj bezgraničnosti. Za pjesnikinju je čekanje drugo ime za vreme (Ako postojiš) koje je izgubilo nevinost/kao dojilja mleko (Bezvremena). Zato ne iznenađuje što u pjesmi Cigani nikad ne umiru (pa ni tad), razgolićuje tu neuhvatljivu i teško objašnjivu kategoriju trajanja do bestidnosti.

Deo recenzije Ranka Pavlovića

Autorka zbirke poezije će svoje delo KABANICA ZA SUZE prvi put predstaviti u sali Vasko Popa, hala jedan na 61. sajmu knjiga  25. 0ktobra u 19h, naravno tamo vas čeka i njeno drugo izdanje romana REKVIJEM ZA JEDAN DAN. Govore: Zlatomir Jovanović, Zdravko Odorčić, Jovana Bokunović i autorka.

Urednik Zlatomir Jovanović

Lidija Ćirić

Fotografija na korici Stanka Abadzića će zaintrigirati publiku kao i Puškinov i njen obračun u većini pesama i pesma BUDI MI ŽENA Duška Babića koja se našla u zbirci, ne znamo zašto. Dođite da proverimo.

Lidija Ćirić

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.