fbpx
spot_img

Kada je pravo vreme za strani jezik?

Roditelji su često u dilemi, kada je pravo vreme za dete da počne da uči strani jezik?

Kada je reč o vanškolskim aktivnostima, najčešće je reč o školama stranih jezika. Neka deca počinju sa učenjem jezika već sa tri godine, dok se neka upoznaju sa stranim jezikom tek kada krenu u osnovnu školu. 

foto: thenextweb.com
foto: thenextweb.com

Ranije se verovalo da deca ne bi trebalo da počnu sa učenjem stranog jezika u ranom detinjstvu, jer bi tako postojala opasnost da maternji jezik neće dobro savladati. Međutim, ispostavilo se da je to verovanje netačno. Stručnjaci tvrde da su deca i te kako sposobna za usvajanje stranog jezika, čak i pre četvrte godine. Većina profesora u privatnim školama, se slaže da je idealno vreme za upis u školu stranih jezika između treće i četvrte godine, jer tada deca najbrže usvajaju nova znanja. Strani jezici su deci sve dostupniji. Deca se susreću s njima gledajući crtane filmove ili igrajući igrice. Mnoge reči usvajaju veoma rano, pa nije neobično čuti trogodišnje dete kako izgovara neke strane reči, najčešće na engleskom jeziku.

Ukoliko roditelji žele da njihovo dete podjednako dobro zna dva jezika, neophodno je da sa podučavanjem počnu u ranom detinjstvu, odnosno u periodu do četvrte godine, takozvanom kritičnom periodu. Psiholozi tvrde da je to uzrast kada su sva deca spremna da uče nove jezike i da to nema nikakve povezanosti sa koeficijentom inteligencije. Pre nego što upišu dete na strani jezik važno je da roditelji porazgovaraju sa njim. Preporuka bi bila da za početak roditelji odvedu dete na jedan čas, kako bi ono videlo kako to izgleda, pre nego što krene u školu jezika. Ukoliko je dete nezainteresovano, ne treba ga terati i prisiljavati jer se može dogoditi kontra efekat, da u kasnijem uzrastu dete ima averziju prema učenju stranih jezika.

foto: ourkids.net
foto: ourkids.net

Ukoliko dete odrasta u dvojezičnoj sredini, drugi jezik treba takođe spontano da se koristi u svakodnevom životu, ali jedino ako i sami roditelji taj jezik dobro govore. Do četvrte godine života razvijaju se delovi mozga koji su presudni za upotrebu jezika. Pre nego što upišu dete u školu jezika, roditelji bi trebalo da porazgovaraju i sa nekim stručnjakom. Važno je uraditi procenu detetovog govora, jer ukoliko mališan ima neku vrstu usporenosti, trebalo bi odložiti učenje jezika dok se problem ne prevaziđe. Međutim, ukoliko dete sklapa rečenice, a pri tome razume šta priča, neće mu biti problem da savlada osnovne reči  nekog drugog jezika.

U većini privatnih škola deca najmlađeg uzrasta uče u grupama. Međutim, ako roditelji insistiraju deca mogu da imaju i individualnu nastavu, ali stručnjaci tvrde da je bolje da budu sa svojim vršnjacima.

Dragana Joksić
Dragana Joksić
"Onima koji su neobični, ono sto je neobično krajnje je obično"