fbpx
spot_img

Kada je priroda čista i dete blista

Zemlja može da bude plodna i blagorodna ako je čuvamo. Najbolje je da znanje i svest o prirodi koja nas okružuje deca steknu kada su još mala i kada su spremna da uče kako da rade prave stvari, a ne nešto što će kvariti prirodu.

Naučnici i psiholozi su dokazali da svi mi najbolje učimo iz primera. Kod dece je to još izraženije jer su ona otvorena za nove stvari i brzo i lako upijaju. Iskoristimo to da u njihove glavice posadimo pozitivne misli i prave vrednosti.  Pričajte sa njima kako i zašto brinemo o planeti, kako da joj se pomogne – a ne da joj se šteti. A kad sve to upiju i kada neke stvari i sami shvate, iskoristite to i pokažite im kako i oni mogu da pomognu da izgradimo bolje sutra i neka srećnija jutra.

Evo nekoliko sitnih primera koja prirodi znače, a koja možemo da naučimo decu kroz igru:

DA VODA NE TEČE CELO VEČE

Jedan od načina da utičemo na okolinu i da čuvamo vodu koja život znači, jeste taj da nam voda ne teče uzaludno. Sigurna sam da se svima nama desilo da pustimo vodu i da se opustimo. Važno je da i mi sami budemo obazrivi i da svojim primerom pokažemo deci da dok se zubići peru i voda štedi.

I STRUJA SE ŠTEDI JER NAM VREDI

Deci prija svetlo jer se plaše mraka, ali da bismo sačuvali prirodu možemo opustiti i uspavati decu i bez svetla. Možete da im čitate knjige koje su prilagođene njihovom uzrastu, a koje ih uče kako da čuvaju planetu. Ne kažem da je lako, ali strpljenjem i poverenjem možemo svojoj deci pokazati zašto je to važno i kako da čuvaju prirodu i svoje okruženje.

DA PRIRODA DUŽE TRAJE, STARO SE NE BACA VEĆ SE DAJE

Odeća i igračke se sve više gomilaju i onda bacaju jer smo ih prerasli ili nam je nešto dosadilo, a onda se stvara otpad koji šteti našem okruženju, a samim tim i nama. Zato je potrebno da ne bacamo staro već da drugome poklanjamo, da recikliramo i da to naučimo i našu decu. Isto tako bismo mogli manje da kupujemo odeću i igračke i umesto takvih poklona da sebi, a i deci, poklanjamo putovanja, izlete, filmove, predstave i slična iskustva koja se pamte.

Deci zna da bude dosadno kada se nešto radi, pogotovo kada uozbiljimo stvari, i baš zato sve što radimo treba da pretvorimo u igru, u potragu za skrivenim blagom, i da im na zabavan način približimo i plasiramo neke stvari. Naučite decu da i staro može da postane novo, da plastične flaše mogu postati čaše za ptice i da je voće i povrće najukusnije kada ga sadimo svojim rukama. Naučite kako da stvaraju, a ne da sebe i prirodu razaraju. Budite kreativni i maštoviti, verujem da će to i vama popraviti i ulepšati dan, a decu će spremiti za čistiju i zeleniju budućnost koju će sami graditi.

Autor:  

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.