fbpx
spot_img

Kako da dete zapamti gradivo?

Svaki put kad vaš mali đak otvori knjigu ili svesku, treba da ga pitate šta već zna o stvarima o kojima uči. Ako se potrudi, sigurno će se nečega setiti. ‘Pamćenje je ogromna riznica, dete samo treba da nauči da je koristi. Zato je vrlo važno da mu se objasni kako ono funkcioniše’, kaže Elen Katru, koja u okviru Grupe za proučavanje teorija učenja pomaže deci koja se u školi suočavaju sa teškoćama u učenju.

Prvo treba da shvati pa tek onda da upamti

Da bi nešto moglo da nauči, dete mora prvo da razume gradivo. To će podstaći njegovu znatiželju i pomoći će mu da lekciju prilagodi sebi. Ako mu je potrebna šema da bi shvatilo neko gramatičko pravilo ili mu je lakše da ga kaže svojim rečima, nemojte da ga sputavate. To će mu omogućiti da kasnije lakše nauči definiciju iz knjige ili da dotično pravilo praktično primeni.

Treba da zna da koristi ono što nauči

Čak i ako je dete sve shvatilo na času, kod kuće mora da obnovi gradivo. Nije dovoljno da informacije uđu u njegovu glavicu, mora da nauči i da ih pronađe onda kad su mu potrebne. Osim toga, dete će mnogo lakše naučiti lekciju ako uspe da zamisli kako može da iskoristi stečeno znanje. Ako uči, recimo, o prošlom vremenu, dete treba da ume da ga prepozna u tekstu i da ga upotrebi u sastavu.

Kako da nauči tablicu množenja

Dete treba samo da pronađe metod koji mu najviše odgovara. Da li treba da gleda papir na kome je napisana tablica da bi je ‘fotografisalo’ ili treba glasno da je ponavlja? Ili će je lakše zapamtiti, ako mu je neko drugi ponavlja ili ga propituje? Ako je vizuelno zapamtilo tablicu množenja, mora da nauči da je pronađe u memoriji kad mu zatreba. Ako ju je recitovalo napamet ili slušalo, prvo neka je nauči po redu, a onda i na preskok.

Da nauči napamet pesmicu

Verovatno će je lakše naučiti ako se prepusti njenom ritmu i izgovara slogove tako što imitira taj ritam. Takođe može da zamisli određenu sliku uz svaki stih. Naravno, kad tako nauči tekst napamet, treba da uvežba da ga recituje izražajno. Tako će lakše razumeti tekst i zapamtiti ga. Najbolje je da vežba ispred ogledala i da pri tom zamišlja da je u učionici i da ga slušaju učiteljica i njegovi drugovi iz razreda.

Da se pripremi za kontrolni

Matematika, geografija, istorija… Princip je uvek isti: pre nego što počne, treba da rezimira ono što već zna o određenoj temi. Pošto je dete savladalo gradivo, pomozite mu da se još bolje pripremi za čas tako što ćete ga podstaći da zamisli pitanja koja bi učiteljica mogla da mu postavi ili koja bi mogla da budu na kontrolnom

Snežana Crnogorčević
Snežana Crnogorčević
Zavrsila sam Učiteljski fakultet, smer za vaspitača, vodim blog malaskolabastaznanja.blogspot.rs, pišem pesme za decu. Smatram da talenat nije presudan za bilo kakav uspeh već da je potrebno dosta rada i vežbe kao i da ljubav prema knjigama i stvaralaštvu treba podsticati još od ranog detinjstva jer dete uči ono što živi.