fbpx

Kako da napravite domaći plastelin?

playdoughUkoliko strahujete da bi vaše dete moglo da stavi plastelin u usta, ili trenutno u svom domu nemate ovaj materijal za oblikovanje možete napraviti domaći plastelin. Evo šta vam je potrebno:

  • Dve šolje brašna
  • Dve šolje tople vode
  • Jedna šolja soli
  • Dve kašike ulja
  • Dve kašičice limunske kiseline
  • Boje za hranu i arome po želji

Spojite sve sastojke i mešajte ih na veoma laganoj vatri. Smeša će usled toplote početi da se zgušnjava, a kada bude moguće odvojiti je od zidova posude u kojoj zagrevate i više ne bude lepljiva, možete je skloniti sa vatre. Smešu podelite na 4 jednaka dela i napravite kuglice. U svakoj prstom napravite udubljenje, a zatim dodajte par kapi jestive boje po želji. Ukoliko želite da vaš domaći plastelin miriše, možete dodati i par kapi arome za hranu.
Osim plastelina mogu se koristiti glina ili testo. Za glinu je karakteristično da se vaja od jednog komada, dok se detalji izvlače iz celine. Delove nije moguće naknadno prilepiti usled sušenja gline. Kako bi se sprečilo sušenje, nezavršena skulptura se može uviti u celofan ili u vlažnu krpu i ostaviti tako nekoliko dana. Završena figura se može sušiti (za šta je potrebno 2-3 dana) ili peći, nakon čega se pristupa bojenju.

Bilo da je napolju hladno pa vaše dete ne može provesti dugo igrajući se u parku, ili mu je dosadno, zajedno uz malo mašte, dobre volje i ponekim dugmićem možete provesti kvalitetno vreme, igrajući se, podstičući kreativnost mališana i razvoj njihovih motoričkih sposobnosti. U ovom tekstu dali smo vam neke ideje o učenju kroz igru pogodnom za ove zimske dane.

 

portal
portal "Pokazivač"
Portal za kulturu, obrazovanje i priključenija