fbpx
spot_img

Kako da naučite dete da pliva?

Leto je pravo vreme, idealno da dete krene na plivanje. Ne mora se ono aktivno baviti ovim sportom, ali roditelji moraju imati na umu da  detetu boravak u vodi pričinjava ogromnu radost. Dovoljno je da mu se dopusti da se brčka u bazenu, reci, jezeru ili moru, jer deca prosto obožavaju vodu. Za decu plivanje prvenstveno treba da bude zabava i igra, uz koju će savladavati i mnoge druge veštine, prevazilaziti strahove i razvijati telo i zdravlje na najbolji mogući način. Osim što je zabavno, plivanje doprinosi dečijem zdravlju, pravilno razvija mišiće i zglobove, povećava kapacitet pluća, poboljšava motoriku. Iako to može da bude prava bitka, naučiti dete da pliva je zaista nešto posebno. Idealna sredina za učenje je bazen, ali će dobro doći more ili reka.

foto: de.wikipedia.org
foto: de.wikipedia.org

Stručnjaci preporučuju da se sa učenjem plivanja krene što ranije. Plivanje može da se nauči u svakom životnom dobu, ali neka deca su spremna već posle četvrte godine. Međutim, ima dece koja su spremna tek  posle šeste godine ili pak mnogo kasnije, ali to ne treba da brine roditelje, dete će osetiti kada je spremno, a to će se primetiti po njegovom ponašanju kada je u vodi i tada je pravo vreme za početak obuke.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Često se dešava da se kod dece javi strah od vode, koji je takođe prirodan i  roditeljima se ne preporučuje da insistiraju da dete boravi u vodi ako se plaši. U početku je dovoljno da dete sedi na ivici bazena i igra se. Stručnjaci ne preporučuju pomoćna sredstva u toku obuke. Neophodno je da roditelji budu prisutni kada se dete igra, kao i kada počinje ozbiljno da pliva. Može se desiti da se dete zagrcne, potone, ostane bez vazduha itd. i to će ga sigurno uplašiti. Nakon toga kod deteta će se javiti strah i odbojnost prema vodi. Nikako ne treba dete prisiljavati ili bacati u vodu jer i to može izazvati strah od vode. Kod dece strah od vode izaziva i to ako primete da roditelji pokazuju strah.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Dete je potrebno ohrabrivati i igrati se sa njim kako bi se opustilo, Važno je da se dete oseća prijatno u vodi i tek tada se može početi sa podučavanjem, ali samo kroz igru. Roditelji treba da nauče mališana da lupka nogama, pomeraju mu noge rukama, kako bi steklo osećaj pokreta. Takođe mu treba pokazati  i kako se ustima prave balončići na površini, jer dete treba da nauči da brada treba da mu bude iznad vode. Dok pravi zamahe rukama, potrebno je pridržavati ga oko struka ili grudi. Kada pokaže da želi samo, treba mu dopustiti, ali i uvek biti u blizini i pomoći mu ukoliko se zagrcne ili potone. Nikada ne treba ostavljajti dete bez nadzora blizu bazena ili obale, jer mališani nisu bezbedni čak ni kada dobro savladaju plivanje.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragana Joksić
Dragana Joksić
"Onima koji su neobični, ono sto je neobično krajnje je obično"