fbpx
spot_img

Još malo o svetu Ahila Petića

Foto: bd-girls.mon-oeub.com
Foto: bd-girls.mon-oeub.com

                                 Rekosmo, Ahil Petić (Achille Talon) je plod kreativnosti autora

Foto: bedetheque.com
Foto: bedetheque.com

 poznatog kao Greg – Mišel Renjije (1931-1999, iskazao se i kao scenarista stripova Lik Orijan (Orijent), Bernard Prens i Bruno Brazil i dr. )

Ovaj strip se pojavio prvi put 1963. u ondašnjem magazinu Pilote, a spada u izdanja kuće Dargaud. Od oko 1975. počinju da se pojavljuju i dugometražne avanture, neretko i u raznim egzotičnim predelima .

Naš junak se pojavljuje kao pripadnik buržoaskog ambijenta iz predgrađa, koji drži do određene etikecije, prikazan pod specifičnim satiričnim naglaskom – Kroz razvijene, često visokoparne dijaloge, zapažamo njegovu elokvenciju, što realnu što umišljenu, koja često vrvi od razmetljivosti, a ne nedostajun i specifične igre reči, neologizmi, literarne aluzije, uzrečice Bof i Hop! i dr. Ahil je čova u četrdesetim, neoženjen, i još živi sa roditeljima – brižna majka ugl. nije precizno imenovana, za razliku od oca (Alambic Dieudonné … itd.) kome je pivo očito zaštitni znak! U vidu parodije na sam list u kome se pojavio, ovaj lik je uvaženi poslenik u redakciji časopisa Polite, u kome se karikirani povremeno pojavljuju i stvarni likovi franko-belgijske strip scene i kulturnog života!

Među ostalim likova iz njegovog okruženja, pomenućemo:

Komšija Kukuma(ka)lo (Hilarion Lefuneste), očito znatno plići i manje entuzijasta nego Ahil, stoga dakle jednostavniji i odmereniji lik… sused silom prilika, ali ponekad zgodan za druženje; značajan i po tome što predstavlja svojevrsnu autokarikaturu autora (!). Po svojoj prilici nije baš zahavalno sa njim se upuštati u ozbiljnije poduhvate, na šta aludira i njegovo ime u originalu –funeste bi značilo „nepovoljan, zlokoban..“

Tu su razni drugi građani… sitni trgovac Vensan (Vincent Poursan), koji se drži svojih uskih okvira, povremeno lokalni doktor (bez strogo određene specijalnosti), jedan penzionisani oficir, inostrani  prijatelj Laslo Zloc (Zlotz), sa osobenim jezičkim diskursom…

Najzad, među damama, jedna od onih koja bi mogla „oplemeniti“ njegov život, svakako je markiza čije bi se ime moglo prevesti sa Zapeta Navodić (ponekad Zarezić) – u originalu Virgule de Guillemets, koja čak figurira kao verenica našeg junaka, i posebno dolazi do izražaja u nekim dužim, pustolovnim epizodama…

Foto: bdzoom.com
Foto: bdzoom.com
Foto: 2dgalleries.com
Foto: 2dgalleries.com

 Nije teško prozreti motivaciju za pronalaženje imena ovom strip junaku – u

Foto: uneilediserte.fr
Foto: uneilediserte.fr

našoj verziji to je prilično verno prilagođeno originalu, mada se na primer, on u Italiji naziva Walter Melon, u Nemačkoj Albert Enzian… On je jedan vid antiheroja (u odnosu na klasičnu predstavu o heroju) a povremeno se prikazuje kako vozi (pra)stari engleski auto Achille 1908 .Svi imamo svoje mane (da li baš samo po neku koja nam narušava savršenstvo?), pa tako i Ahil u svom sklopu osobina objedinjuje i pomiruje neke suprotnosti: on može delovati fin i rečit, ali naprasit, sklon preterivanjima… pored svoje narcisoidne i razmetljive prirode, on je marljiv i samopregoran (stručan/umešan tip i petljaroš), osvedočen je kao pacifista, ljubitelj životinja, a po malo i mecena.

Među nekim njegovih ispadima, istakao bih za sada ove dve zgode:

-Jednom je razvezao priču o svemu i svačemu podučavajući klince iz komšiluka, kljukajući ih svakojakim informacijama iz opšte i šire kulture, ali se zbunio kad su ga pitali… koji je danas dan.

-U drugoj prilici je uz dosta vike već počeo brutalno da tuče trgovačkog putnika, iziritiran njegovom ponudom četaka, ali, taman kad je hteo da mu zada završni udarac maljem, pojavljuje se, lepo raspoložen, njegov šef, koji trgovca pozdravlja kao svog dragog rođaka; Ahil Petić iznenađeno prati njihov razgovor (u pozadini) i odlučuje se, zašto da ne, da nabavi jedan kontingent četaka, jer to je baš zgodna prilika – kako se u sledećem kadru pravda i susedu Kukumalu!

 Radi boljeg sagledavanja galerije likova iz okruženja Ahila P., toplo preporučujemo sledeći link:

http://m-bd.over-blog.com/article-achille-talon-magazine-numero-1-112899633.html

 

 

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.