fbpx
spot_img

Kako mobilni telefoni štete odnosu roditelja i dece?

Koliko je loše ako roditelji igraju igrice na mobilnom telefonu umesto da gledaju kako njihova deca grade kule u pesku ili da ih ohrabruju dok se pentraju i ljuljaju na konopcu?

Kako mobilni telefoni štete odnosu roditelja i dece?

Najnovija studija pokazuje da ovaj tip ponašanja šteti odnosima roditelja i deteta te vodi do problema u ponašanju kod dece.

Deca bez odgovarajuće podrške ili pažnje roditelja odrastaju frustrirana i hiperaktivna, pokazala je studija koju objavljuje časopis Paediatric Research. Oni se dure, cvile i imaju izlive besa, upozoravaju istraživači nakon provedenog istraživanja tokom kojeg su pratili ponašanje 181 para roditelja i njihove dece starosti do pet godina.

Tokom šestomesečnog razdoblja roditelji su izveštavali o svojoj upotrebi medija i opisivali ponašanje dece.

U gotovo svim slučajevima vreme provedeno uz „spravice“, čak i ako je to bilo samo jednom dnevno, prekidalo je kvalitetnu komunikaciju roditelja i deteta. I majke i očevi primetili su kako su ovi prekidi uticali na detetovo ponašanje i povećali njihov vlastiti nivo stresa.

Ovakve situacije predstavljaju raširenu realnost života u 21. veku. Roditelji su se navikli da se okrenu elektronskim sredstvima kako bi „napravili pauzu“ pa tako, na primer, američki roditelji provedu najmanje devet sati dnevno gledajući televiziju ili surfujući na računaru, tabletu ili pametnom telefonu.

Ako su još roditelji nezadovoljni svojom porodičnom situacijom ili društvenim životom, još se više priklanjaju digitalnoj tehnologiji, dodatnim igricama i slično. Neki roditelji koriste „gadgete“ kako bi se „odmakli“ od dece, čak i ako ona mole za njihovu pažnju.

– Direktan kontakt i komunikacija s detetom moraju biti u središtu – navodi se u studiji.

Istraživači predlažu da se odvoji određeno vreme tokom kojeg se neće koristiti „gadgeti“ te predlažu roditeljima da u parku radije koriste novine nego mobilni telefon, jer prema njihovim saznanjima to manje narušava odnose s decom nego lrazgovori ili surfovanje po mobilnom telefonu.

Izvor: Danas

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.