fbpx
spot_img

Kako trudnice mogu da izbegnu trudnički šećer?

pregnancy-nutrition-withborder1-200x300

Ovaje tekst ima za cilj da informše sve trudnice o tome koliko je važna pravilna ishrana, jer će pomoći trudnicama da izbegnu trudnički šećer.

Trudnoća je za žene prelep period, ali u isto vreme veoma stresan i odgovoran period. Pisali smo na temu koliko je važno voditi računa u trudnoći o higijeni usta i zubatakođe smo napomenuli i da je psihofizička priprema trudnica  jako bitna. 

Na samom početku, potrebno je znati da je period trudnoće veoma specifičan, neophodno je da buduće mame vode računa o pravilnoj ishrani, prvenstveno da bi umanjile mogućnost da dobiju dijabetes tokom trudnoće, koji je jako štetan za njihovo zdravlje, ali i za bebu. Dešava se da trudnice koje su bile potpuno zdrave pre tog perioda, tokom trudnoće steknu gestacijski ili trudnički dijabetes. Oko 90 odsto trudnica boluje od dijabetesa, dok sa ovom bolešću pre trudnoće dolazi tek 10 odsto žena.

Dijabetes koji se javlja u trudnoći, u većini slučajeva, traje dok  i sama trudnoća, što je olakšavajuća okolnost. Ono što je veoma loše, jeste da šećer ugrožava majku i bebu.

dinh-duong-khi-mang-thai

Kako pratiti trudnički šećer?

OGTT test može da ukaže trudnicama na mogućnost da dobiju dijabetes tokom trudnoće, on je obavezan za sve buduće mame i radi se  između 24. i 28. nedelje trudnoće.

Ovo je najprecizniji način merenja sešera, u poslednjem periodu test oralne tolerancije glukoze preporučuju da rade sve trudnice. Pre je rađen onim ženama koje spadaju u rizičnu grupu, a to su one trudnice kod kojih postoji sumnja na poremećaj metabolizma ugljenih hidrata u organizmu, zatim one koje imaju više od 35 godina, za sve koje su gojazne, ali i za one koje imaju porodično opterećenje za dijabetes ili su u prethodnim trudnoćama imale šećernu bolest, takođe ona grupa žena koje imaju sindrom policističnih jajnika ili imaju hipertenziju pre trudnoće. Trudnice koje nose višestruku trudnoću takođe pripadaju grupi rizičnih trudnoća, što takođe iziskuje test opterećenja šećerom.

Ukoliko niste dobili sve neophodne informacije od Vašeg ginekologa, obavezno ga na sledećoj kontroli pitajte i informišite se o ovom testu.

pregnancy_nutrition

Deca čije su majke imale dijabetes u trudnoći najčešće se rađaju sa raznim problemima. Lekari vrlo često koriste termin „džin na staklenim nogama“ za takvu decu, čije majke tokom trudnoće boluju od dijabetesa. Takva deca su krupnija, brzo se razvijaju i na izgled deluju zdravo, zapravo imaju puno problema kasnije.  Kod naglih skokova nivoa šećera u krvi trudnice, dolazi do sužavanja krvnih sudova u posteljici, putem koje fetus dobija hranu i kiseonik. Upravo ovakvo učestalo sužavanje krvnih sudova ima katastrofalne posledice i može dovesti do iznenadne smrti ploda.food_for_pregnancy

Trudnice koje su šećernu bolest imale još pre trudnoće, ukoliko ne vode računa, mogu da uslede komplikacije koje su brojne, ali i ozbiljne. Hipertenzija se kod njih javlja, mnogo češće, čak i četiri puta češće u odnosu na zdravu populaciju trudnica. Možemo da napomenemo samo da prateće komplikacije su mogu biti i  infekcije urinarnog sistema, povećanje količine plodove vode, spontani pobačaji, kao i prevremeni porođaji. Zato je potrebno vrlo važno shvatiti opasnosti dijabetesa, neophodno je pratiti ga i istovremeno reagovati ukoliko postoji potreba za tim. Vaš ginekolog će Vam dati najtačnije informacije, zato se obavezno konsultujte sa njim.

Želimo da skrenemo pažnju budućim mama da vode računa o zdravlju, ali o ishrani koja je jako značajna za njih, ali i za bebu.

Isidora Petrović
Isidora Petrović
"Život se ne meri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah.“