fbpx
spot_img

Povratak malih knjižara

Ponekad zavrtim točak vremena u nazad i prošetam do male knjižare na uglu. Ponovo vidim prodavca lica ukrašenog osmehom, ispružene ruke i sjaj knjiga koje poput očiju prizivaju da zaronite u njihove dubine. Korak Vam prate rečenice prodavca koji poznaje Vaš ukus i priča o knjigama koje su nedavno pristigle. Nikad ne zaboravlja da Vas podseti na one za koje ste bili zainteresovani a ni za autore čija je sudbina vezana za Vaš kraj.

Pušta Vas da u miru omirišete sveže odštampanu hartiju i dotaknete sadržaj dopuštajući čitanju da otpočne baš tu gde jeste. Ako Vas knjiga zavede pa ne osetite vreme uz osmeh će Vam ponuditi stolicu i čaj baš kao da ste u njegovom domu jer je i ova knjižara dom knjiga, njega, Vas, Vaših i svih ostalih koji je vole. Sve je na tako čudan način povezano ljubavlju za ljubav prema knjizi, radnji, stihu, ljudima, istoriji, filozofiji, psihologiji, romanima, pričama i svemu drugom. Svi su dobronamerni i dobro došli. Sve je verno, prirodno i iskreno baš kao i knjiga koja Vas uvek čeka baš onakva kakvu ste je ostavili.

Ponekad bićete sagovornik u dijalogu koji će slutiti dobitnika nagrade a ponekad nemi upijajući svako slovo izgovorene reči. Ponekad ćete učestvovati na promociji autora ili knjige a ponekad sa sobom dovesti nekog ko će ponovo dolaziti jer je knjiga i knjižara njegova potreba a kao takva i deo kulture.

Sve je to veoma potrebno naročito u ovom ludom vremenu globalizacije kada knjige koje i u zemlji odakle potiču svrstavaju u šund, prodaju u hiperknjižarama tim bezličnim hangarima očekujući da ih više niko ne čita.

Kada se točak vremena vrati na polaznu tačku ne ostaje gorčina već nada za sve nas sad i one koji će doći . Verujem u knjigu, knjižare na ćošku i obrazovane knjižare širokog, iskrenog osmeha. Nadam se da verujete i Vi jer će jedino tako ponovo postati ukras našeg kraja i riznica zapisanih osećanja i mudrosti?!

Do tada verujte u njih i ne zaboravite da knjižare koji rade na tezgama podsetite da je knjigama toplije u zatvorenom kao i ljudima koji će ih kupovati sa osmehom na licu!

Miroslav Lj Ranković

foto:Miroslav Lj Ranković
foto:Miroslav Lj Ranković
Miroslav Lj. Ranković
Miroslav Lj. Rankovićhttp://iskreno.win/
Slikar, fotograf, pisac, pesnik i… neko ko voli čitavim bićem...