fbpx
spot_img

Kašalj, tradicija i savremena medicina

Dolazi zima. Deca su odavno spremna za školski raspust, skijanje i sankanje, a odrasli za novogodišnje praznike. Ipak, zimsko vreme, osim neradnih dana, praznovanja, okićenih ulica i štandova donosi i prehladu, grip i neizbežni kašalj.

Thinkstock / Ilustracija
Foto: Thinkstock

U tradiciji naših predaka nalaze se biljke koje su se stotinama godina koristile u borbi protiv svih vrsta kašlja. Danas su, sve one, udružene sa savremenom medicinom, pronašle put za brz i siguran prestanak kašlja.

Tako jagorčevina i tamjan svojim aktivnim delovanjem olakšavaju tegobe praćene produktivnim kašljem. Ekstrakti ove dve biljke zajedno još efikasnije razređuju gust bronhijalni sekret i olakšavaju iskašljavanje. Tamjan ispoljava i protivupalno delovanje, pa će doprineti ubrzanju oporavka disjanih puteva.

Nasuprot produktivnom kašlju stoji suv, uporan i nadražujući kašalj, koji neke osobe muči mesecima ali, zajedničkim dejstvom belog sleza i kamilice taj period će se znatno smanjiti. Koren belog sleza i ekstrakt kamilice tradicionalno se koriste protiv suvog kašlja. Sluzi belog sleza oblažu sluzokožu ždrela i tako smanjuju iritaciju grla. Sastojci kamilice pojačavaju povoljno dejstvo sluzi belog sleza i deluju protivupalno.

Ovakva kombinacija sastojaka veoma je korisna kao zaštita ždrela, kako kod preosetljivosti na zagađenja vazduha, kao što su dim i smog, tako i na suv vazduh u zatvorenim prostorijama.

Pušački kašalj je tegoba koja prati pušače tokom cele godine, bez obzira na vremenske prilike ili neprilike. Ekstrakti jagorčevine, tamjana, ehinacee, meda, ulja eukaliptusa i anisa dokazano pomažu u održavanju zdravlja disajnih puteva i olakšavaju iskašljavanje. Dodatkom vitamina A, E i C jača se imunitet i pomaže regeneracija sluznice disajnih puteva koja je nadražena zbog uticaja duvanskog dima.

Prethodni tekstFotografija dana: Most
Sledeći tekstKarikatura dana
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.