fbpx

“Kengur bez granica” u OŠ”Radoje Domanović”/Kragujevac

Međunarodno takmičenje iz matematike “Kengur bez granica” koje se uporedo održava u školama širom Evrope, organizovano je i u Kragujevcu. Test iz matematike rešavali su đaci u kragujevačkim osnovnim i srednjima školama, a među školama koje su prve organizovale ovaj sistem nadmetanja, pre deset godina, je i “Radoje Domanović”. Ove godine prijavio se veliki broj đaka, njih 240, za koje je škola obezbedila simbolične poklone i slatkiše.

Osnovni cilj takmičenja “Kengur bez granica” je popularizacija matematike i povećanje interesovanja učenika za prirodne nauke. Testovi koje učenici rešavaju su logički i kombinatorni, pa tako, uz razumevanje tekstova, oni primenjuju stečeno znanje iz matematike. U osnovnoj školi “Radoje Domanović” takmičenje je počelo tačno u 10 sati, kao i u ostalim školama širom Evrope. Učenici u preko 60 država u isto vreme razmišljaju o istim problemima i rešavaju iste zadatke.
Zadaci na testu, kao i vreme rešavanja, su prilagođeni uzrastu. U školi “Radoje Domanović” organizovano je takmičenje za sve razrede, a ove godine je prijavljen veliki broj đaka.
Propozicije su takve da svaki zadatak ima pet ponuđenih odgovora od kojih je samo jedan tačan. Učenici od 5. razreda osnovne škole do 4-og srednje rešavali su 30 zadataka, za predviđenih 90 minuta, dok su đaci nižih razreda osnovne škole imali 18 zanimljivih problema koje su rešavali 60 minuta. Međunarodno takmičenje „Kengur bez granica“ u Srbiji već deset godina organizuje Društvo matematičara Srbije. Ove godine učestvovalo je više od 6 miliona učenika iz 69 zemalja.
OŠ
OŠ "Radoje Domanović" Kragujevachttp://www.radojedomanovickg.edu.rs/
Jedna od škola sa najdužom tradicijom u Srbiji, osnovana 1805. godine. Oaza kulture, kvalitetnog i trajnog znanja i zdravih stilova života. Inspirativna za đake i nastavnike, privlačna i zanimljiva za roditelje i prijatelje škole. Škola u kojoj se svako oseća dobro.