fbpx
spot_img

Kibic fenster Ilija Marković

DOTAKLI SMO DNO,
ALI NIJE ONO NAS
Što poreski obveznici izgube na promeni kursa, to kormilar zaradi na kursnim razlikama. Prema tome, nisu razlike među nama, već u nama.
Ako visoka cena zavisi od ucena, kalorična moć meda i mleka je u korelacionoj vezi s položajem demagoga. Gde teku med i mleko, najveću kupovnu moć imaju oni koji kupe kajmak. Dok cene meda i mleka ne iziđu iz ilegalnih tokova, bebe će sisati palac. Legalno.
Kad se stolica sraste sa zadnjicom, lice se identifikuje kažiprstom. Međutim, analizom duplih stolica nameće se zaključak: gde nužda zakon menja, dve rupe vrše malu i veliku rokadu. Dokle god bude ogledalo krivo, nećemo razlikovati lice od naličja. Kad je prvo lice okrenulo ćurak naopako, ukazalo se naličje prve postave. Ko ne može da veruje svojim ušima – mora vašima: „U redu, mi smo najgori. Ali vi nemate boljih od nas.“ Ko zna zašto je to dobro, taj ne zna zašto ne vidimo bolje. Što videli, ne videli. Eto kako smo obnevideli.
Posle bitke svi generali pametni, a ponajviše oni koji nisu učestvovali. Ako je svaka stopa grob do groba, onda je ova zemlja masovna grobnica. Da nije tehničkih smetnji, ne bi istina procurila. Da nisu kopali na pogrešnom mestu, ne bi se dokopali vlasti. Da je ministar rekao celu istinu, ne biste mu verovali i ono što je slagao.
Kad bi ministri podnosili ostavke svaki put, za svaku stranputicu, jedanput bismo stigli u Evropu. Ljudi posebnog kova kuju se u zvezde. Ko se nađe između čekića i nakovnja ne razlikuje pristupnicu od odstupnice. Otuda i odovuda sukob interesa. Koliko je Evropi do Srbije toliko je Srbiji do sebe.
Nije sramota izgubiti od jačeg. Sramota je izgubiti sebe. Ako vam je oho na levom uhu, a mobilni u desnoj ruci, vi ste oho-ho odlepili. Onome što stavi obraz pod noge ne treba odskočna daska.
Ilija Marković

Prethodni tekstLabud N. Lončar: Svjetlost
Sledeći tekstMisao dana
Deana Sailović
Deana Sailovićhttps://deanasailovic.wordpress.com/
Satiričar, autor tri knjige “Princeza na zrnu razuma” , “Elektronska ispovedaonica” i "Koji sam ja meni idiot". Priređivač knjige "Žena i aforizam". Član Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i Beogradskog aforističarskog kruga. Urednik satirične redakcije na Pokazivaču.