Neverovatan podatak!
Kinezi su tokom poslednjih 2.000 godina podigli odbrambene zidove duže od 21.000km! Uporedite to sa obimom Zemlje od 40.000km!

Kineski zid kod Badalinga (foto Dolly442), Kina
Kineski zid kod Badalinga (foto Dolly442)

Zid se prostire u pravcu istok-zapad, u dužini od preko 8.000km, duž severne granice nekadašnjeg Kineskog carstva. Prosečna visina je čak 16m, a širina 8!

Kako je nastala ovakva gromada?
Početak izgradnje vezuje se još za 5. vek stare ere. Sa većim prekidima građen je čak do 17. veka. Najveći deo, koji postoji i danas, je nastao u doba dinastije Ming (14.-17. vek).

Ima onih koji tvrde da je ideja bila da zid jednostavno ukaže na moć Kineskog carstva. Ipak, većina se slaže da je ovaj gigant trebalo da zaštiti zemlju od upada varvara sa severa. Kinezi su pokušavali da obezbede granice, a kasnije i neometanu trgovinu svilom.

Kineski zid, Kina
Kineski zid

Stari zmaj
Verovatno niste znali za podatak da jedan deo zida završava direktno u Bohajskom moru. Kako Kinezi kažu, taj deo zida je u stvari “Glava starog zmaja” koji iz mora pije vodu.

Glava starog zmaja (foto: Flickr, Fuzheado), Kineski zid, Kina
Glava starog zmaja (foto: Flickr, Fuzheado)

Legenda
I naravno, kakva bi ovo građevina bila, da uz nju nisu vezane brojne dirljive legende?

Najpoznatija je ona o divnoj Meng Jiang Nu, koja je ostala bez svog izabranika. Naime, njen voljeni Fan Xiliang je odveden od strane vlasti, kao radna snaga potrebna za izgradnju zida. Kako verna Meng predugo nije čula vesti od Fana, rešila je da ga poseti. Nažalost, posle dve godine, koliko joj je bilo potrebno da tamo stigne, ispostavilo se da je njen dragi u međuvremenu preminuo od iscrpljenosti. Meng je toliko plakala, kaže legenda, da su suze odronile jedan deo zida.

Kineski zid obiluje izuzetno strmim stepenicama, Kina
Kineski zid obiluje izuzetno strmim stepenicama

Najduže groblje na svetu!
Kineski zid zovu i grobljem i to najdužim na svetu, jer su, navodno, milioni stradali tokom njegove izgradnje. Oni sentimentalniji veruju da su tela mnogih završila “ugrađena” u sam zid.

Jedna od kula zida, Kineski zid, Kina
Jedna od kula zida

Slava i popularnost
Danas je Kineski zid prvi znak raspoznavanja ove zemlje. Čak i himna Kine “Marš dobrovoljaca” slavi zid od “krvi i mesa”. Kolika je njegova popularnost u narodu, govori poslovica prema kojoj se “Onaj ko nije bio na zidu, ne može smatrati junakom”!

Pa… Junaci požurite!

Kinezi i turisti na zidu, Kineski zid, Kina
Kinezi i turisti na zidu

Povezani tekstovi:

Šangaj, šta neizostavno posetiti?

Šangaj, šta posetiti ako ste izgustirali glavne atrakcije

Zašto volim Kineze?

Grad koji me je bacio na kolena

Šangaj, korisne informacije

Korisni linkovi:

Korisne informacije o zidu

Zanimljivosti o zidu

Tekst: Katarina Hadži-Minić