fbpx
spot_img

Клуб акцијаша и волонтера Крагујевца

Акцијаши Крагујевца са својим гостима окупили су се 28 септембра , на дан чишћења планете земље  у добровољној акцији уређења Спомен парка Шумарице. Волонтерско радно ангажовање организовао је „Клуб акцијаша и волонтера“, у сарадњи са запосленима у Спомен парку, градском Зеленилу и Чистоћи, прикључила су се бројна удружења: Завичајно удрушење „Ибарски колашин”, „Друштво српско-палестинског пријатељства”, „Војска Србије”, „Војни синдикат”, „Удружење пензионера Крагујевца”, волонтери „Црвеног крста”, „Удружење бораца из Раче”. Oва четврта по реду акција на овој локацији јуче је се обрачунала са 30 ари шибља и растиња на десној страни Ердиглијског потока преко пута споменика „Пето три”.

Постројавање скоро стотину акцијаша обучених у црвене и жуте акцијашке мајице на паркингу код Спомен музеја „21. октобар” извршио је командант  бригаде Јовица Станковић. Акцијаши су поздравили госта из Обреновца Ацу Радојчић легенду акционара Југославије, са више од сто акција и сто једном Ударничком значком. Прву је Aцa добио на ОРА Дебар 1962. године, а на ОРА Београд у Кошутњаку сто прву.

Моторне тестере и тримери искусних акцијаша  пробијале су се кроз стреч, оставивши грање и растиње који су млађи извлачили.

Најстарији акцијаш (1937) који је данас само давао подршку колегама је песник Живота Марковић Пушкин, који је евоцирао успомене из 1951. године када је као акцијаш градио „Пионирску пругу” у Шумарицама.

„Прва станица је била као данас Крагујевчанима познат  као локација код Машинског факултета у Улици Елизабет Рос. Пруга је Миловачким путем водила до Спомен музеја „21. октобар” одакле је скретала лево у шуму све до хотела Шумарице. Пионирска пруга имала је две локомотиве и неколико вагона. У развијању Крагујевца пруга је склоњена. У депоу – гаражи усели су уметници: вајари Драган Панић, Петковић Палилулац и сликарка Оља Ивањицки, открио је тајну за време предаха гостима и младим акцијашима Живота Марковић Пушкин учитељ, политиколог, новинар, књижевник, публициста и акцијаш.

Најмлађи акционар била је Ива која је уз помоћ рукавица вредно се борила са бусенима траве и гранама превеликим за њен узраст.

„Данашња 29. акција је једна у низу обнављање акцијашке традиције у Спомен парку  и Шумарицама који су светиња свим Крагујевчанима, које улепшавамо и припремамо за Октобарске свечаности.  За новембар припремамо нову акцију пошумљавања у сарадњи са Дејаном Милановићем, шумаром Спомен парка који ће одредити локацију. Циљ нашег ангажовања је формирање акцијашких бригада у свим општинама Шумадије. Нама је битно не само да се зна да се зна да смо ми акцијаши у „Клубу акцијаша и волонетра” већ одржавање традиције корисности друштва од добровољног  рада“, рекао је командант  бригаде Јовица Станковић.

Ова октобарска акција остаће упамћена и по првом учећу војника „Војске Србије” и Војног синдиката”.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.