fbpx
spot_img

Novosađanin jedan od najuspešnijih studenata u Kini

Ono što je za 19. vek bio London, a u prošlom veku Njujork, u 21. veku je Šangaj. Najveća metropola Kine, druge privredne sile sveta, privlači mlade ljude sa svih strana sveta, pa i iz Srbije.

 

Foto: Večernje novosti/Privatna arhiva

Novosađanin Milan Kuzmanović (25) upravo je zabeležio veliki uspeh – sa još 11 kolega iz drugih zemalja dospeo je na tzv. dekanovu listu Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Đao Tong iz Šangaja, osnovanog 1896. godine i jednog od osnivača „Šangajske liste“.

 

U preostalih godinu studijskih dana u najvećoj kineskoj metropoli, Milan će pripremiti master rad o plasiranju neistinitih vesti o Balkanu, a potom i doktorsku disertaciju o medijskoj transformaciji Oslobodilačke vojske Kosova.

 

Ova tematika plenila je njegovu pažnju i na osnovnim studijama na FPN u Beogradu. Istraživao ju je uz pomoć beogradskih, ali i novosadskih profesora.

 

– Od 1998. godine do danas, OVK i njeni predvodnici doživeli su u zapadnim medijima neverovatnu transformaciju, počevši od toga da su u početku bili na listama CIA, a da sada imaju pristup čak i Ujedinjenim nacijama – kaže Milan, koji je poslednjih nekoliko nedelja na ferijama u Novom Sadu.

 

Ma koliko se činilo, dodaje, da je ta medijska slika zaokružena, to nije tačno. Nedavno je formirana tzv. Vojska Kosova, pre toga Policija. Niko do sada u svetu nije ozbiljnim, naučnim metodama analizirao „slučaj OVK“.

 

– Želim to da istražim i da pokažem koliko mediji mogu da postave određene teme na dnevni red i da nam nameću o čemu i kako treba da razmišljamo – objašnjava svoje razloge mladi Kuzmanović, uz napomenu da ovo želi da uradi metodologijom zasnovanom na visokim kriterijumima Đao Tong univerziteta, i da svoju tezu dokaže na naučnim, a ne na političkim osnovama.

 

Ovom mladiću studije u Šangaju preporučio je prijatelj iz Austrije, a zatim je na konkursu dobio stipendiju kineskog univerziteta za studije na engleskom jeziku. Stipendija, u visini 495 evra, dovoljna je za normalan život, za stanarinu u kampusu i za džeparac.

 

Na ovom fakultetu studiraju mladi ljudi iz 20 zemalja. Baš kao i Milana, i njih impresioniraju visoki tehnički uslovi studija. Fakultet na kojem se Milan obrazuje ima studio sa „gluvom“ sobom, iz nje se ulazi u bioskopsku salu…

 

Mladi Novosađanin rado preporučuje ljudima iz Srbije da studiraju u Šangaju. Diplomom Đao Tonga stiču se prednosti i iskustvo koje se retko gde mogu steći. Takođe, bezbednost u Šangaju je na izuzetno visokom nivou, pa se osećate sigurno kao da ste u svojoj zemlji.

 

– U Kini vas niko neće odžepariti. Morali biste da budete ekstremno nesposobni da biste upali u neku nevolju – otkriva Milan, za „Novosti“, ali i priznaje da mu jedinu teškoću zadaje učenje kineskog jezika. Odlučan je da istraje jer nema u Kini ozbiljnog istraživačkog posla bez dobrog poznavanja kineskog jezika.

 

Među najboljima

Đao Tong univerzitet u Šangaju jedna je od pedesetak univerzitetskih ustanova u Kini. Ima više od 40.000 studenata, od kojih je oko 6.000 iz inostranstva. Visoko je pozicioniran na svetskim rang-listama. Sprovodi akademske programe i na engleskom jeziku, uključujući i zajedničke studijske programe u saradnji s najboljim univerzitetima iz Velike Britanije i SAD.

 

Taksisti sve znaju o Srbiji

Milan je i sam iznenađen koliko su Kinezi dobro upućeni u događaje na Balkanu. Stariji žitelji Šangaja sećaju se detalja iz jugoslovenskog perioda kao i iz devedesetih, a prate i razvoj situacije na KiM. Mlađim generacijama najzanimljiviji su naši sportski uspesi.

 

– Kada taksista čuje da ste iz Srbije, odmah krene priča o Kosovu, Balkanu, Kusturici ili Đokoviću – kaže Kuzmanović.

Izvor: novosti.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.