fbpx
spot_img

Književna nagrada „Momčilo Tešić“ za sezonu 2016/2017.

LEKSIKA BLISKA DECI
Književna nagrada „Momčilo Tešić“
za sezonu 2016/2017.

Momčilo Tešić

Srpski književnik Momčilo Tešić (Glumač, 1911 – Glumač, 1992) prevashodno je stvarao za decu. Pisao je poeziju, kratke priče, zagonetke i sakupljao narodne poslovice i izreke. Za života je objavio više do 25 knjiga među kojima je i zapažena studija „Narodni život i običaji u Požeškom kraju“ (1988) kao i knjiga zagonetki „Čik pogodi“ (1992) kojom je na svoj način otvorio zagonetku života, a život je po njemu metor:

U noć tihu
Po plavom tepihu
Pišem svoj trag.

Književne novine „Svitak“ (Požega) osnovale su 1999. list za dečju književnost „Momčilo“, koji od 2001. godine dodeljuje književnu nagradu „MLADI MOMČILO“. Ovogodišnjem dobitniku Kasiji Đorđević, učenici osnovne škole „Petar Leković“ u Požegi, nagrada je uručena na prigodnoj svečanosti u rodnom selu pesnika Momčila Tešića.

Na predlog komisije za kulturu Organizacionog odbora 34. Međurepubličkih omladinskih sportskih igara 2005. godine, raspisan je konkurs za ciklus pesama i ciklus aforizama a najbolji su proglašeni dobitnicima nagrade „Momčilo Tešić“. Nagradu potom, na predlog književnika Milijana Despotovića, 2011. godine, povodom stogodišnjice od rođenja pesnika Momčila Tešića ustanovljavaju Književne novine „Svitak“, i list za dečiju književnost „Momčilo“ iz Požege.

Po uvidu u književna ostvarenja u oblasti beletristike za decu u prethodne dve godine, žiri u sastavu: Gordana Maletić (predsednik), Milijan Despotović i Branko Stevanović (članovi), jednoglasno je doneo odluku da Književna nagrada „Momčilo Tešić“ za sezonu 2016/2017. bude dodeljena Vesni Vidojević Gajović iz Beograda za roman „Zec iz šešira“ (Laguna, Beograd 2016) i Miroslavu Kokošaru iz Novog Beograda za knjigu pesama „Meni je mene žao“ (Panonske niti, Kruščić 2016). Knjige objavljene 2017. godine ostaju u konkurenciji za nagradu u sezoni 2017/2018.

Vesna Vidojević Gajović

Vesna Vidojević Gajović (Obrenovac, 1953) u knjizi „Zec iz šešira“ probranom, deci bliskom leksikom i kvalitetnim stvaralačkim postupkom predočava čitaocima povest o odrastanju glavnog junaka u interesantnim sredinskim uslovima, o dugu prema neobičnoj porodičnoj tradiciji, o uzajamnoj povezanosti i problemima sa roditeljima, nespretnosti i delotvornoj upornosti, sazrevanju i samopotvrđivanju, zaljubljivanju i emotivnom preispitivanju, prijateljstvu i poverenju. Svedenom galerijom ubedljivih likova, žustrim i zbivanjima bogatim tokom romana, Vesna Vidojević Gajović potvrđuje svoje prisustvo među najpoznatijim savremenim srpskim piscima za decu.

Miroslav Kokošar

Miroslav Kokošar (Babići kod Šipova, 1952) knjigom kratkih, neposrednih, stilski i jezički lepo osmišljenih i raspoređenih pesama pod nazivom „Meni je mene žao“ opravdava činjenicu da je godinama unazad rado viđen gost na festivalima poezije za decu i u osnovnim školama širom Srbije, a naročito je dobrodošao među najmlađim čitaocima. Skakutave i šaljive, pune neočekivanih obrta, iznenađujućih dosetki i pitkih mudrolija, očigledno nizane sa velikom posvećenošću i majstorskim umećem, pesme Miroslava Kokošara svrstavaju svoga autora među malobrojne koji su u stanju da deci za tren oka izmame iskren osmeh, dobrotu i naklonost prema poeziji.

Osnivač nagrade pohvaljuje Ljiljanu Krstić, pesnikinju iz Aleksinca za zbirku pesama „Osmehom se kule grade“, koju je objavila biblioteka „Vuk Karadžić“ u Aleksincu.

Književna nagrada „Momčilo Tešić“ se dodeljuje domaćim autorima knjiga za decu koje znatno doprinose raznolikosti ovog segmenta književnog stvaralaštva, a u kojima je, prema mišljenju žirija, primetan trag retorike Momčilovih junaka, čija neposrednost, uz nesputanu maštovitost i duhovitost, spaja savremene pisce sa književnim nasleđem i mladim čitaocima. Među dobitnicima ove nagrade nalaze se najuglednija imena ovdašnje književne scene.

Među dobitnicima ove nagrade nalaze se najuglednija imena ovdašnje književne scene.

Dosadašnji dobitnice nagrade su:

2005. – Janja Raonić iz Pljevalja;
2005. – Verica Tadić iz Čačka;
2011. – Branko Stevanović iz Beograda;
2011. – Nedeljko Terzić iz Sremske Mitrovice;
2011. – Pop D. Đurđev iz Novog ;
2012. – Ljubivoje Ršumović iz Beograda;
2013. – Radisav Mića Cajić iz Kosjerića;
2013. – Raša Popov iz Beograda;
2013. – Miomir Dr Milinković iz Užica;
2014. – Olivera Nedeljković iz Čačka;
2014. – Dragan Hamović iz Beograda;
2015. – Goran Novakov iz Novog Kneževca;
2015.- Violeta Jović iz Niš;
2016. – Gordana Maletić iz Beograda;
2016. – Peđa Trajković iz Jagodine;
2017. – Vesna Vidojević Gajović, iz Beograda i
2017. – Miroslav Kokošar iz Novog Beograda.

Miroslav Kokošar
KAD NEŠTO OBEĆAM

Kad nešto obećam,
Ja unapred smislim
Neki važan razlog
Da se predomislim.

I kad kažem – NEĐU,
Ne vidim teškoću
Da ono što neću
Zamenim za – HOĐU.

Kad nešto obećam,
Sreća je u tome
Što ja druge slušam,
A radim po svome!

(Iz nagrađene knjige „Meni je mene žao“)

 

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.