fbpx

КОЛЕКЦИОНАР: Мића Ранковић – „Претеча Показивача”

Списак Миће Ранковића, пензионисаног банкарског чиновника „Југо банке”, садржи скоро двеста имена самоуких ликовних уметника и уметника са средњим уметничким школама и факултетима који су рођени Крагујевчани, или су радили у Крагујевцу и Шумадији.

Имена уметника Ранковић је почео да прикупља почетком седамдесетих година у кафaни „Москва” дружећи се са уметницима. Повод, велика заљубљеност у уметност и колекције уметничких дела.  Мића Ранковић поседује десет колекција уметничких дела. Није их “крио”, већ их је приказивао у крагујевачким ликовним галеријама. До сада је излагао  пет својих колекција, две самостално и три групне, са својим пријатељима, такође колекционарима и заљубеницима у ликовну уметност. У личним ликовним колекцијама најзначније су му:

Колекција дела сликара из градова побратима Крагујевца из бивших  југословенских република.

-Колекција графика малог формата

-Ауторска колекција минијатура: цртежа, уља и графика, на кутијама од   цигарета “Дрина” без филтера.

-Колекција од десет слика, уља на платну сликара Јефте Аздејковића

Заљубљеност у живот Прве престонице модерне Србије документовао је:

 – Збиркама фотографија старог Крагујевца, посебно кафана из периода од краја деветнаестог века до педесетих година двадесетог века.

– Библиотеком књига о Крагујевацу и Шумадији, и литерарних дела Крагујевчана.

– Литературом, документима и фотографијама развоја спорта у Крагујевцу, Шумадији и Србији из деветнестог и двадесетог века.

Своје знање и документа преточио је у ауторске књиге и изложбе:

– 1991. године у Малом Ликовном салону изложио је збирку оригиналних фотографија старог Крагујевца под називом „Кафане Старог Крагујевца”.

-1994. године, поводом изласка музичког диска песама о старом Крагујевцу  композитора Миодрага Баскића, са песмама крагујевачких аутора. Промоција је била у просторијама “Југо банке” у Крагујевцу уз велику посећеност од стране грађана.

– Поновио је изложбу 2012. године.

Исте године у Галерији Народне библиотеке изложио је оригиналне фотографије посвећене стогодишњици олимпизма у Србији, под називом:  „Олимпијци Шумадије”. Отварање је увеличало присуство свих живих такмичара, тренера олимпијског и параолимпијског спорта Крагујевца. Присуствовалаи су: Стева, Весна, Саша, Соргић, Спасојевић, Луковић, Ракоњац…

Поносан је и на самосталне и групне пројекте историје крагујевачких спортских клубова. Са групом аутора је урадио књигу о ФК „Сељак ” из Малих Пчелица.

Самостално је урадио и фотографијама документовао „Монографију Боксерског клуба Раднички”, поводом седамдесет година постојања.

Каже да му је посебно ми је задовољство сарадња са крагујевачким новинарима “Светлости”, крагујевачких новина, и “Показивача”,  у истраживаком новинарству.

“Тешко  али инспиративно је фактографско утврђивања имена, датума и догађаја везаних за крагујевачки спорт и уметност” – тврди Ранковић, вечити ловац на заборављене фотографије.

Први сликар на Мићином списку је ужичанин Обрад Јовановић, са којим је служио војни рок у Параћину. Обрад је предавао у школама  у Ужицу и на Учитељском факултету у Ужицу . Дружење из Армије продужили су и оно још увек траје.

“Од њега сам се “заразио уметничком грозницом”  и он је први ликовни уметник чија сам дела почео да сакупљам. Почео сам да се дописујем са сликарима из градова побратима, да са уметницима одржавам ту братску, позитивну енергију. Сви уметници из градова побратима Крагујевца су ми одговарали на моја писма и направићу кад тад изложбу њихових ликовних дела” – каже Мића.

Овај текст уместо у “Шумадијском атељеу” објављујемо у новој рубрици „Колекционари” поштујући велики напор и труд Миће Ранковића који је са огромном љубављу пола века вредно прикупљао своје колекције које су сада за истраживаче право богатство. 

Мића Ранковић је са својим колекцијама сведок времена, сликарски „показивач” без штафелаја. Град Крагујевац и многи сликари, чија је имена и надимке сачувао од заборава много дугују овом великом заљубљенику у уметност, старе фотографије, спорт, новинарство. У свом раду он је јединствена и по много чему значајна личност културе ове наше, крагујевачке калдрме.

Списак Миће Ранковића
Списак Миће Ранковића

 

Списак Миће Ранковића
Списак Миће Ранковића

Списак Миће Ранковића
Списак Миће Ранковића

Списак Миће Ранковића
Списак Миће Ранковића

Списак Миће Ранковића
Списак Миће Ранковића

Списак Миће Ранковића
Списак Миће Ранковића

Списак Миће Ранковића
Списак Миће Ранковића

 

Списак Миће Ранковића
Списак Миће Ранковића

 

 

 

 

 

 

-Ауторска колекција минијатура цртежа, уља и графике на кутијама од „Дрина”        цигарета.

 Горан ракић
Горан Ракић

Зоран Игњатовић
Зоран Игњатовић

Жика Ранковић
Жика Ранковић

Беба Патрногић
Беба Патрногић

Првослав Илић, Слонче
Првослав Илић, Слонче

 

 

 

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.