fbpx
spot_img

Ako se udubimo u knjige… Kao ‘Moljci’!

~*~

Kao jedno od relativno pitkih, a zgusnutih domaćih ostvarenja iz ovog veka, skrenućemo još malo pažnje na užitak koji pruža delo „Knjiški moljci“, koji potpisuje tandem Zoran Penevski & Dušan Pavlić, a nekoliko priloga su pružili i gostujući autori (Bob Živković, T. Čelanović, Marina Veselinović, Iztok Sitar…)

Foto: Mišo Koprivica

Da ne analiziramo mnogo formu,  u pitanju je zbirka samostalnih zgoda i nadmudrivanja između dvoje supružnika moljaca, sa njihovim manirom proždiranja knjiga, što doslovnog, što duhovno-kognitivnog (obratite pažnju kako su ponekad različiti, ali važno da se vole!) Rekosmo, štivo je prilično pitko, a i ako ne iziskuje previše predznanja i prosvećenosti da bi se pratilo, uvidećemo da vrvi od živopisnih motiva u vezi sa svetom književnosti (uz neku primesu stripova i onlajn izdavaštva, razume se…), i od često sofisticiranih doskočica i finih prepucavanja. Napomenućemo da ovim nadopunjujemo prilog koji je ovde, pre nešto više od tri godine, već plasirao naš saradnik Ivan Veljković.

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

 

Foto: Mišo Koprivica

 

Prvo štampano izdanje se pojavilo 2012., a dopunjena verzija, čijim se materijalom sad i služimo, 2106. Složićemo se da ova tematika i format kratkih zgoda/ dijaloga mogu iznova i iznova da pruže nove dosetke i bravure, pa, ako bismo se nadali još nekom nastavku…

I još, evo prilike da se podsetite, odn. dopunite utiske o ovom štivu uz kritički prikaz Ivana Veljkovića, kako rekosm,o već objavljen na ovom sajtu 2015.

Lisnato, a nije testo

 

 

 

 

 

 

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.