fbpx
spot_img

Koncert grupe „Plišani mališan”/Svečani koncert hora „Lučinuška“/Gornji Milanovac

Petak, 23. januar / 20 sati / Norveška kuća
Koncert grupe „Plišani mališan”

Gornjomilanovački bend „Plišani mališan“ organizuje u petak, 23. januara u Norveškoj kući koncert na kome će biti predstavljene pesme koje će se uskoro naći na Drugom albumu.
Cena ulaznice je 250 dinara, a prikupljena sredstva pomoći će realizaciju novog projekta „Plišanog mališana“.
Tehničku podršku koncertu pružiće Kulturni centar.

Subota, 24. januar / 19 sati / Gimnazija
Svečani koncert hora „Lučinuška“

„Lučinuška“ – Slavistički hor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predvođen na poziv Kulturnog centra, u subotu, 24. januara od 19 sati održaće svečani koncert u sali Gimnazije „Takovski ustanak“.
Rukovodilac i dirigent hora je prof. Andrej Tarasjev.
Pre 42 godine na Odseku za slavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu profesor Andrej Tarasjev okupio je grupu studentkinja koje su pesmom ispunjavale vreme između časova. Vrlo brzo, neformalna grupa prerasla je u hor, koji su u prvo vreme isključivo činile studentkinje Slavistike. Cilj hora bio je da se kroz negovanje muzičke tradicije slovenskih naroda što bolje savladaju i jezik i kultura i književnost naroda čiji su se jezici studirali, a uz to da se i olakša i zanimljivijim učini i samo studiranje. Nije prošlo mnogo vremena, a horu su se priključili i studenti sa drugih odseka Fakulteta, kao i oni koji nisu studirali na Filološkom fakultetu. Tako je hor prerastao u gradski hor, koji je i dalje negovao muzičko nasleđe slovenskih naroda.
Brojne su generacije prošle kroz hor, a svima je bila zajednička ljubav prema pesmi, sabornosti, poeziji. Nizali su se česti koncerti i gostovanja: Moskva, Lenjingrad, Zagreb, Osijek, Gornji Milanovac, Novi Sad, Šid, Loznica, Sombor, Titel, Bečej, Jagodina, Paraćin…
Poslednjih godina hor nastupa pod imenom LUČINUŠKA i deo je Društva za očuvanje spomena na Ruse u Srbiji. I danas ga sa jednakim žarom i posvećenošću vodi prof. Tarasjev, a okosnicu hora čine upravo one „devojke“ koje su u horu od njegovog osnivanja.

KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje