fbpx
spot_img

Da li ste znali: Bal

U XVIII i XIX veku momci i devojke su se najbolje provodili na balu, gde su se upoznavali, zabbalavljali i zaljubljivali. Svaki moderan dvorac imao je bar jednu dvoranu za bal. Za balove je bila obavezna balska toaleta. Haljine su od svile bogato ukrašene. Uz haljinu su bile obavezne i rukavice i jednostavne frizure. Od nakita, devojke su nosile minđuše i medaljon najčešće sa slikom simpatije.

Za muškarce su frak i košulja bili obavezni. Uz to rukavice  i štap za hodanje. Paradno su mogli da se obuku samo oficiri. Od momaka se očekivalo da priđu devojkama i zamole ih za ples. Ako bi pak devojka odbila muškarca, taj ples ne bi mogla ni sa kim da odigra.

Obzirom da je svaka devojka imala lepezu, tokom vremena razvio se tajni jezik lepeza. Ako devojka odmahuje lepezom, znači da je zauzeta. Sklopljena lepeza govori da nije zainteresovana. Blago rasklopljena lepeza momku govori da ima šanse., dok skroz rasklopljena lepeza znači da je devojka zaljubljena u momka koji joj prilazi.

Marija Pašalić
Marija Pašalić
​Rođena u Kragujevcu. Interesovanja: knjige, muzika, film, putovanja, druženje, pozitivni ljudi... Životni moto: "U životu se moramo praviti ludi, a biti mudri!"