fbpx
spot_img

Konjotrk u vremenu Dušan Puača

L A M R I

Kralj Artur nije mogao da odoli strasti organizovanja turnira za svoje vitezove.
Bilo je pompe, uhodanih rituala, fanfara. A pored njega, u centralnoj loži uvek se nalazila njegova ljubljena Ženevjev. I najbolji prijatelj, ser Lanselot. Sestra mu Morgana i veliki čarobnjak Merlin su nešto slutili i stalno po zemlji crtali trouglove, aludirajući na bračne. Radilo se „TO“ i onda, samo je bilo mnogo opasno, pogotovu ako si još žena kralja. Veleizdaja i ode glava.
Lamri nije bio običan konj. Snažnih sapi, jak, vičan dvobojima i odan svome kralju. Mada, valjalo je nositi viteza sa svom njegovom gvožđurijom. Sam Ekskalibur je bio težak kao dva obična mača. Niko nije slutio da je Lamri potajno nezadovoljan svojim statusom i ukazanom mu čašću da bude kraljev konj. Jedino zadovoljstvo mu je bilo kada je Artur ispred sebe stavljao svoju Ženevjev. Lamri je osećao njenu zategnutu guzu na sebi. Radovao se i sočnoj travi pored Kamelota.
Jednoga dana kralj Artur je ser Lanselotu poverio zadatak da čuva Ženevjev dok je na službenom putu. Namerno mu je dao pogrešan ključ od pojasa nevinosti svoje žene. Merlinova ujudurma. Pakosno se smejao.
Sestrica Morgana je presekla kolane na sedlu očekujući da će njen bata pasti sa Lamrija, slomiti vrat i njen sin naslediti presto. Pusta želja. Nije bilo ništa, Artur se vratio živ i zdrav i ja ovu monotoniju moram prekinuti. Baš su dosadni ti Englezi. Meksička serija.

Nebojša Čandić
Nebojša Čandić
Student iz Doboja, koji nije zapalio žito. Neko. Homo ludens. Uža specijalnost - igra riječima i kuvanje turske kafe u bosanskom loncu. Slobodnog vremena nema, jer ga provodi glumeći da je zauzet.