fbpx
spot_img

Konjotrk u vremenu Dušan Puača

MIG

 

Bila je to velika partija pokera, u kojoj je Dok Holidej ispred sebe imao gomilu zelenih novčanica i nekolicinu isfrustriranih luzera koje je opelješio. U poslednjem deljenju te večeri jedan od gubitnika koji se „vadio“, uloži umesto novca konja. Dok ga je Holidej zagledao na vezu ispred saluna, konj mu je namignuo, ili se to njemu samo učinilo. No, bilo kako bilo, konj postade njegovo vlasništvo.
Taj mig Doku ostade urezan u pamćenje i zato mu dade ime Mig. Zajedno su proputovali Divlji Zapad, od saluna do saluna. Strpljivi Mig je čekao svog novog gazdu i bio spreman da se da u divlji trk kada god su morali da beže od ojađenih lokalnih pokeraša. Mig je bio zadovoljan. Jedan je Dok Holidej. Jahanje u društvu velikog šerifa Vajata Erpa je bilo naporno, ali i zanimljivo. Uvek akcija. Uši su mu bile navikle na pucnjavu.
Sa zebnjom je odjahao sa Dokom do OK korala na veliki obračun. Na sreću, Erpovi i Dok su pobedili i otišli u legendu.
Nedugo zatim Dok se preselio u večnost a Migu nije preostalo ništa drugo do da na jednom ranču dočeka starost u slatkim sećanjima na Doka Holideja i vreme kada je bio sudionik uvođenja zakona na Divljem Zapadu.

Nebojša Čandić
Nebojša Čandić
Student iz Doboja, koji nije zapalio žito. Neko. Homo ludens. Uža specijalnost - igra riječima i kuvanje turske kafe u bosanskom loncu. Slobodnog vremena nema, jer ga provodi glumeći da je zauzet.